Svet
278 ogledov

Kaj čaka Katalonce

Katalonija Epa
Zagovornikom katalonske neodvisnosti se obeta zmaga na volitvah ...

Katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost regije, bi glede na danes objavljeni anketi, na decembrskih predčasnih regionalnih volitvah osvojile največ glasov, bi pa lahko ostale brez absolutne večine, poročajo tuje tiskovne agencije. Slavila bi koalicijska stranka ERC, medtem ko bi bila stranka predsednika Carlesa Puigdemonta četrta.

Stranke ERC odstavljenega podpredsednika Katalonije Oriola Junquerasa, Puigdemontova PDeCAT in skrajno leva CUP bi glede na anketo, objavljeno v katalonskem časniku La Vanguardia, na volitvah 21. decembra osvojile 46 odstotkov glasov oziroma med 66 in 69 sedežev v regionalnem parlamentu. Na volitvah leta 2015 so osvojile 47,8 odstotka glasov, v razpuščenem parlamentu pa so zasedale 72 sedežev. Za absolutno večino v 135-članskem parlamentu je potrebnih 68 poslanskih mandatov.

Konservativna Ljudska stranka španskega premierja Mariana Rajoya, Socialistična stranka Katalonije in sredinska stranka Ciudadanos bi skupaj osvojile 44 odstotkov glasov, kar je pet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah leta 2015.

Preostalih deset odstotkov bi prejela stranka Catalunya en Comu, ki nasprotuje neodvisnosti, a podpira zakonit referendum o tem vprašanju, anketo La Vanguardie povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na anketo konservativnega časnika La Razon pa bi stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, osvojile zgolj 65 poslanskih mandatov.

Želi, da nastopijo enotno

Rajoyeva vlada je razpustila katalonski parlament in za december razpisala predčasne regionalne volitve, potem ko je katalonski parlament konec oktobra sprejel resolucijo o neodvisnosti.

Zaradi resolucije je katalonskim oblastem začasno odvzela avtonomijo. Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku, članom njegove vlade in nekaj članom parlamenta vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja jim grozi do 30 let zapora. Osem ministrov je v priporu, štirje pa so skupaj s Puigdemontom odšli v Bruselj, zaradi česar so izdali evropski nalog za njihovo prijetje in predajo.

Puigdemont je v soboto pozval stranke, ki si prizadevajo za neodvisnost Katalonije, naj na regionalnih volitvah 21. decembra nastopijo enotno. Že v petek pa je dejal, da je pripravljen kandidirati na volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.