Svet
8 ogledov

Kaj določa hitrost in količino popitega piva

Različni kozarci in vrčki piva Sutterstock
"V kozarcu ali vrčku, gospod?" je bilo nekoč pogosto vprašanje v britanskih pubih.

Kozarci z ravnimi stranicami, včasih z izboklino na vrhu, so v veliki meri prevladali, medtem ko so vrčki z vdolbinami in ročajem redki. Ampak to je verjetno zato, ker s prvimi gostinsko osebje lažje dela. Pa vendar, oblika kozarca je pomembna, piše econimist.com. Skupina raziskovalcev z univerze v Bristolu je ugotovila, da lahko vpliva na to, kako hitro nekdo pije.

Angela Attwood in sodelavci so pripravili raziskavo na 80 dodiplomskih študentkah in 80 študentih, ki so pili pivo iz kozarca z ravnimi stranicami, iz kozarca, ki je spodaj ožji kot zgoraj, ali pa so iz njiju pili limonado. Kot je običajna praksa pri tovrstnih študijah, sodelujočim niso povedali pravega razloga raziskave. Zavrteli so jim film, po katerem so morali izpolniti jezikovni test, medtem ko je raziskovalce pravzaprav zanimalo, kako hitro bodo spili pijači.

Rezultati so pokazali, da je bil raven kozarec piva prazen v povprečno 11 minutah, spodaj ožji kozarec piva v 7 minutah, enako kot kozarec limonade v kakršnemkoli kozarcu.

Hipoteza Attwoodove je, kot je objavljeno v Public Library of Science, da pivci tekom večera želijo rekulirati popito količino, zato spremljajo nepopito pivo v kozarcu. Za to si verjetno izberejo sredino. (Pri limonadi to ne velja, saj nikogar ne skrbi, da bi se napil.) Pri ukrivljenih kozarcih je reguliranje težje, saj je večina testirancev sredino določila nižje, kot je bila v resnici, kar je vplivalo na hitrost pitja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.