Svet
348 ogledov

Kaj ima najnaprednejše mobilno omrežje z vodo?

5G Epa
Omrežje 5G povezujemo z novim telekomunikacijskim standardom, čeprav obljublja veliko spremembo naših življenj.

Razvoj številnih naprednih tehnologij, ki temeljijo na umetni inteligenci, čaka prav na prihod 5G omrežja, saj omogoča zanesljiv in super hiter prenos podatkov z minimalno zakasnitvijo. Glavna prednost standarda 5G je prav nizka latentnost oziroma izredno kratek čas, ki ga naprava porabi za povezavo z omrežjem in za to, da nanj reagira.

5G omrežje tako podpira vse aplikacije, ki potrebujejo ves čas milisekundni in stalen prenos podatkov, kot so denimo avtonomni pametni avtomobili brez voznikov, avtomatizirana pristanišča, pametni obliži in celo prenos veščin na daljavo. To v praksi pomeni, da bi lahko zdravnik brez tveganja operiral na daljavo. Med zanimivejšimi idejami, ki jih omogoča 5G omrežje, je tudi rehabilitacija pacientov po kapi s pomočjo rešitve z navidezno resničnostjo, pa tudi pametno in proaktivno upravljanje z vodnimi viri. Kaj to pomeni v praksi?

Prednosti sistema so zbiranje podatkov glede vseh vidikov upravljanja z vodnimi viri: vodne zaloge, analize kakovosti vode, odtoki in tako dalje. Sistem spremlja vse podatke v realnem času, kar omogoča pravočasno ukrepanje v primeru odstopanj ali nesreč, kot sta bili v Hrastovaljah in v Kopru.

Za dober sistem nadzora

Prav iztirjenje vlaka konec junija v Hrastovljah ter fekalno onesnaženje kopališča v Kopru sta pokazala razpoke pri upravljanju z vodnimi viri in krhkost sistema. Možnost nesreč je sicer mogoče zmanjšati s preventivnimi pregledi in rednim vzdrževanjem, a preprečiti jih v celoti ne moremo.

Zato je pomembno, da imamo vzpostavljen dober sistem nadzora in odzivanja v primeru nesreč. Na tem področju pomembne rešitve prinaša 5G tehnologija, ki bo omogočala pametno in proaktivno upravljanje z vodnimi viri.

Pametno upravljanje z vodnimi viri ali Smart Water Solution, kot so ga poimenovali pri Huaweiu, prinaša po njihovih navedbah tri večje prednosti.

Pametni števci ves čas in v realnem času spremljajo stanje v cevovodih in hitro najdejo morebitne napake ter puščanje vode. Tako lahko upravljavec hitro reši težavo in zmanjša hitrost uhajanja vode.

Druga velika prednost je odprava ročnih merilnikov in netočnih ocen porabe. Samodejno in zanesljivo odčitavanje merilnika pomeni manj pritožb uporabnikov in višjo kakovost storitve.

Rešitev pa omogoča tudi celo vrsto podatkov v realnem času, ki so pomembni za upravljavce in uporabnike. Ves čas bodo na voljo podatki o kakovosti vode, temperaturi, tlaku in tako dalje.

Podjetje Huawei je takšen sistem že postavilo v mestu Shenzhen. Pametni števci tamkajšnjemu upravljavcu z vodami omogočajo natančne meritve, s katerimi se izognejo izgubi pritiska zaradi napačnega odčitavanja ali puščanja vode. Natančni podatki pomagajo tudi pri načrtovanju vzdrževalnih del in optimizaciji vodnih virov. Na same podatke pa ne vplivajo niti ekstremne vremenske razmere kot so strele, močno deževje ali sneg.

Milijarde dolarjev

Huawei, ki ima v Evropi sklenjenih že 28 komercialnih pogodb za postavitev 5G, v celoti pa so s 5G omrežjem že pokrili prvo evropsko državo Monako, se seli tudi k našim sosedom.

5G | Avtor: Epa Epa
V Italiji so napovedali investicijo v 5G omrežje v višini treh milijard dolarjev, ki bi do leta 2021 prinesla tudi okoli tisoč novih zaposlitev. Z najavo so potrdili, da se Rim ne zmeni za opozorila s strani ZDA. Američani namreč od druge polovice leta 2018 lobirajo z evropskimi zavezniki proti prevzemanju tehnologije Huawei in se ob tem sklicujejo na pomisleke z vidika nacionalne varnosti.

Huawei se je na ta opozorila odzval z lanskim odprtjem raziskovalnega laboratorija za informatiko v Nemčiji, marca pa je v Bruslju odprl center za transparentnost in kibernetsko varnost. 

Južna Koreja je že napovedala popolno pokritost z omrežjem 5G, v Evropi so manjše države, kot so Švica, Finska in Estonija tehnologijo šele začele uvajati. Nemčija oddaja frekvence operaterjem, Francija pa naj bi ji sledila v zadnjem četrtletju tega leta.

Analitiki ocenjujejo, da bo vrednost omrežja naslednje generacije 5G do konca leta 2020 znašala 672 milijard dolarjev.