Svet
49677 ogledov

Kaj je padlo na Zagreb in povzročilo trimetrski krater?

dron Zagreb padec
1/7
Igor Kralj/PIXSELL
V četrtek zvečer okoli 23. ure je na območju Jaruna v Zagrebu padel predmet, ki je povzročil trimetrski krater.

Zagrebčane je v četrtek zvečer presenetil glasen zvok, ki naj bi ga po navedbah Slovenskega letalskega portala slišali tudi v večjem delu vzhodne Slovenije. Številni prebivalci Zagreba so videli, da je z neba padel neki predmet. 

Tamkajšnje reševalne službe so potrdile, da gre za predmet, ki spominja na del motorja letala. Zaradi padca predmeta je na kraju nastal tri metre širok in meter globok krater. 

Strokovnjak za letalstvo in urednik portala The Drive Tyler Rogoway je napisal, da bi lahko šlo za izvidniški dron Tu-141-Strizh. Rogoway sklepa, da se je dron pokvaril in da je prišel iz Ukrajine. "Trdno verjamem, da gre za izvidniški dron, ki je videti kot raketa. Kot kaže, je prišlo do resne okvare. Dron je preletel celo Madžarsko in se na koncu zrušil v Zagrebu. Pred kratkim je bilo objavljeno, da je Ukrajina začela uporabljati drone iz sovjetskega obdobja, in kolikor je meni znano, so Ukrajinci edini na svetu, ki uporabljajo drone Tu-141," pravi Rogoway. 

dron Zagreb padec | Avtor: 24sata 24sata

Rogoway je do teh sklepov prišel na podlagi fotografij, s katerih je videti eno krilo, ki se ni poškodovalo. Zaskrbljujoče je, da je dron priletel tako daleč, ni pa prvič, da bi se tak drob zrušil, pred nekaj dnevi naj bi se nekaj podobnega zgodilo na območju Ukrajine. 
Ukrajinci naj bi v času ruskega zavzetja Krima pred osmimi leti drone nadgradili. Ne gre za standardno brezpilotno letalo, temveč je bolj podobno vodenemu izstrelku, saj se izstreli iz prikolice, vnaprej se mu določi pot in se uporablja za pridobivanje obveščevalnih podatkov in snemanje. Pristane s pomočjo padal. Zagrebška policija je potrdila, da so na mestu našli tudi dve padali. 

Po neuradnih podatkih 24 sata naj bi na ostankih predmeta našli rdečo peterokrako zvezdo in zapis v cirilici. 

Policija je za zdaj z uradnimi podatki skopa. Prebivalce so pozvali, naj prek spleta ne širijo posnetkov in fotografij s kraja dogodka, naj sledijo navodilom policije. Dodali so, da ni razloga za vznemirjenje.

Mislil, da je padla bomba

"Bil sem v sobi, ko sem slišal eksplozijo. Najprej sem mislil, da je padla bomba," je dogodek opisal neki študent iz študentskega doma, ki se nahaja nekaj sto metrov od kraja, kjer je padel dron. Na območju je bilo veliko dima, ljudje so bežali in kričali. "Še nikoli nisem vohal takšnega smradu. Neki človek, ki je bil v vojski, je dejal, da tako smrdi kerozin, ko gori," besede študenta povzema Index.hr. 

Eden od očividcev je za omenjeni portal dejal, da so najprej slišali zvok predmeta, ki se približuje z veliko hitrostjo, nato je bilo slišati eksplozijo, potem pa se je dvignil oblak dima in zemlje, vse naokrog pa se je razširil močan smrad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • marjan575 12:18 11.marec 2022.

    To je bila ruska taktična akcija,da se vidi učinkovitost Nata !

  • Željko 11:42 11.marec 2022.

    Ne moreš verjet da enkrat niso krivi RUSI

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:27 11.marec 2022.

    Kje sta sedaj Toninči in pa Janez, da ozmerjata NATO...Se tako brani nebo članic ?! Da lahko neko letalo leti brez problema 1000 km do NATO članice in se potem zruši sredi mesta..Kaj bi bilo, če bi nosil "umazano bombo"...Jebeš ...prikaži več NATO in varnost pod njimi...