Svet
13 ogledov

Kaj je v ozadju vrnitve Fidela Castra?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Fidel je kot Don Kihot." Dan po prvem nastopu nekdanjega kubanskega predsednika pred narodno skupščino po štirih letih, se nadaljujejo ugibanja in analize, kaj pomeni ta nastop.
V govoru se je osredotočil na grožnjo jedrske vojne na Bližnjem vzhodu, do katere bi po njegovem mnenju lahko prišlo zaradi ZDA. Razpravljal je o še nekaterih drugih zunanje političnih temah.

Govor je trajal le 10 minut, Castro se je v njem izogibal svoje ostre retorike in napadov na nasprotnike. Ameriškega predsednika Baracka Obamo in druge svetovne voditelje je tako „le“ pozval, naj izkoristi svoj vpliv in prepreči, da bi prišlo do jedrskega obračuna. „S tem bi naročili takojšnjo smrt na sto milijone ljudi, med njimi tudi svojih ljudi,“ je dejal.

Ni se dotaknil nobene od domačih tem.

Kubanska narodna skupščina, ki se je tokrat sešla na izrednem zasedanju na zahtevo Fidela Castra, je bila včeraj ob 11. uri zavita v tišino. Ko je El Commandate zavzel govorniški oder pa je vseh 600 poslancev skočilo na noge, glasno so ploskali in vzklikali Viva Fidel! Viva Fidel! (Naj živi Fidel!, op. a.)

Castro je tokrat trenirko zamenjal za vojaško obleko olivno zelene barve, po kateri je znan, vendar pa na njej ni imel nobenih vojaških obeležij. Do govorniškega odra so mu pomagali, vendar njegov korak ni bil oklevajoč, govoril je jasno, brez prekinitev in z močnim glasom.

Napoved vrnitve?
Čeprav je bil tokratni govor le senca njegovih ekspresivnih nagovorov, nekateri menijo, da je s tem napovedal vrnitev v aktivne politične vode. Zastavlja se vprašanje, ali je z nastopom napovedal vrnitev na oblast ali pa si je enostavno dovolj opomogel, da je spet lahko aktivnejši. Niti ni čisto jasno, kaj je ta nastop pomenil za odnos do njegovega brata Raula Castra, ki zadnja štiri leta vodi Kubo. Domačih tem se v govoru ni dotikal – nekateri so to razumeli kot podporo bratovih reform, drugi pa kot tiho opozorila, naj ne gre predaleč.

"Spet je v akciji"
Če lahko sodimo splošno razpoloženje med Kubanci po na izjavi 67-letnega upokojenca, so ti navdušeni nad Castrovim nastopom: „Gledal sem Fidela, izgleda enako kot vedno, dobro. Ozdravil je in zdaj je spet v akciji. Fidel je pravi Don Kihot.“

Navdušena je bila tudi članica skupščine 43-letna Graciela Biscet: „To je ponovno rojstvo. Dalo nam je moči za novo borbo.“

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Castro, ki bo prihodnji teden dopolnil 84 let, je politični parket zapustil julija 2006. Takrat je politično oblast predal svojemu bratu Raulu Castru, sam pa je odšel na operacijo črevesja. Sledilo je dolgo okrevanje, javno se je znova začel oglašati leta 2007. Sledili so občasni članki, v zadnjem času pa se je njegova aktivnost povečala. Izdal je spomine, nekaj televizijskih intervjujev, pogovarjal se je z izbranimi skupinami intelektualcev in mladih komunistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.