Svet
515 ogledov

Kaj je v poročilu o preiskavi zoper Trumpa

Donald Trump Epa
Pravosodni minister ZDA Robert Barr je v povzetku preiskovalnega poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki ga je poslal v kongres, zapisal, da Mueller ni sklenil, da je predsednik ZDA Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde.

Mueller je v petek predal poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Trump je to sam izjavil na televiziji NBC, vendar pa Mueller tega dejanja ni opredelil kot kaznivo dejanje oviranja pravosodja.

Poročilo je zaupno, pravosodni minister Barr pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh. Kongresni demokrati zahtevajo objavo celotnega poročila, za kar se Barr za zdaj še ni odločil.

Ni dovolj za sklep

Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr pa obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja.

"Za vsako od štirih relevantnih dejanj, ki jih zadeva preiskava, poročilo podaja dokaze na obeh straneh in pušča odprta težka vprašanja zakona in dejstev, ali se lahko predsednikova dejanja in namen razumejo kot oviranje pravosodja," razlaga Barr in dodaja, da sta z namestnikom Rodom Rosensteinom sklenila, da preiskovalni dokazi niso dovolj za sklep, da je predsednik zagrešil oviranje pravosodja.

Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve 2016.

Komentarjev 1
  • tone51 08:39 25.marec 2019.

    Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. demokrati komunisti pa v jok...ahahahaha