Svet
12 ogledov

Kaj jim je povedal Dalajlama

Dalajlama Maribor sprejem Žurnal24 main
Največjega festivala na svetu se je danes udeležil tudi Dalajlama. Vlade je pozval, naj namenijo manj denarja za orožje.

Danes se na angleškem podeželju končuje največji glasbeni festival na svetu Glastonbury, ki je znan po nastopih velikih zvezdnikov. Festival je zrastel iz srečanj 1.500 hipijev na kravji farmi leta 1970, ko je moral vsak v zameno za liter mleka plačati en funt. Po lanskih podatkih je vsak obiskovalec na festivalu v povprečju zapravil kar 425 funtov, kar je okoli 500 evrov.

Pobijanje ljudi v imenu vere 

Letošnji festival pa je močno razjezil kitajsko vlado, saj je danes na preprostem lesenem odru spregovoril tudi tibetanski duhovni in verski vodja budistov Dalajlama, piše The Independent. Govoril je približno pol ure, v govoru pa je pozval vlade, naj porabijo manj denarja za orožje in več za boj proti revščini. “Neenakost ni napačna le iz moralnega, pač pa tudi iz praktičnega vidika,” pravi. Čeprav ni konkretno omenil Islamske države, je dejal, da je nasilje v Iraku in Siriji nepredstavljivo. “Najhujša stvar pri teh konfliktih je pobijanje drugih v imenu vere,” pravi in dodaja, da so imele vse velike religije sporočilo o ljubezni, strpnosti in pravičnosti.

“Dokler ste tu, uživajte tukajšnje radosti. Ne pozabite pa na to, da na istem planetu ljudje pobijajo druge ljudi,” je zaključil.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.