Svet
22 ogledov

Kaj pomenijo izredne razmere v Franciji

Policijska akcija v Parizu EPA
S podaljšanjem izrednih razmer v Franciji je policija dobila izjemno velika pooblastila. Tako lahko hišni zapor odredi brez odredbe sodišča in ugasne vsako spletno stran.

Francoski parlament je za tri mesece podaljšal izredne razmere, represivni organi so dobili pooblastila po zakonodaji iz leta 1995. Izredne razmere so sicer razglasili dan po terorističnih napadih. 

Javna zborovanja in demonstracije so prepovedane.  

Policija tako lahko brez sodnega naloga za preiskavo preišče vsako hišo ali stanovanje razen prebivališč poslancev, odvetnikov in novinarjev. 

Če za koga ocenjujejo, da je grožnja za nacionalno varnost, mu lahko brez odredbe sodišča določijo hišni pripor, tudi če ga ukijejo, pa mu lahko preprečijo srečanja z drugimi, ki bi bila ocenjena kot grožnja. 

Da bi zagotovili nadzor nad oseumljencem, za katerega ocenjujejo, da je še posebej nevaren, mu lahko namestijo elektronsko zapestnico za spremljanje lokacije. 

Policija lahko blokira spletne strani, ki bi lahko spodbujale teroristična dejanja, poroča Independent. 

Amnesty International upa, da gre le za začasne ukrepe. "Vedno znova opažamo, kako izredni ukrepi postajajo del redne zakonodaje in počasi omejujejo človekove pravice," je dejal direktor Amnesty International za Evropo John Dalhusien

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dimnikar 09:49 22.november 2015.

    Opisani ukrepi so hujši od vsakršnega terorizma. Na primeru ZDA smo videli, kaj to pomeni.

  • Avatar mike1968
    mike1968 12:37 21.november 2015.

    TEROR.....http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/150537/teror-v-franciji-sahidi