Svet
30 ogledov

Kaj rože, traktor!

Žene, bi bile vesele traktorja ob 8. marcu? (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Oblasti v Minsku bodo 18 srečnicam ob dnevu žena podarile traktorje.

Oblasti glavnega beloruskega mesta Minsk bodo letos dan žena obeležile na poseben način. Osemnajstim upraviteljicam kmetijskih zadrug bodo podarile traktorje, ki so jih kupili s proračunskim denarjem.

Čestitke in sožalje
Slovenski predstavniki oblasti se za kakšno podobno potezo niso odločili, je pa že nekaj političnih predstavnikov ženskam voščilo ob njihovem dnevu.

"Današnji dan je nedvomno primerna prilika za vse moške, da izkažejo ljubezen in spoštovanje svojim izbrankam, vendar pa nikakor ne smemo pozabiti na osnovno, močno politično obarvano sporočilo tega mednarodnega praznika," je v voščilu poudarila predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal. Poudarila je, da vsi cilji enakopravnosti še niso bili doseženi: "Uravnotežena zastopanost, zlasti ko govorimo o državnem zboru, kjer se sprejemajo nekatere najpomembnejše odločitve, ki zadevajo nas vse, ne bi smela biti zgolj stvar sistema kvot, temveč jasne samoumevnosti."

V stranki SMS Zeleni so svoje voščilo preoblikovali v sožalje: "SMS – ZELENI izrekamo sožalje vsem slovenskim ženskam, ki morajo v časih gospodarske, politične, okoljske ter vsesplošne družbene krize prevzemati nase vedno več bremen, dolgov in neodgovornih posledic naše države in družbe." V stranki so prepričani, da bi slovenska politika z malo več ženskega razuma pridobila na kakovosti, zato so ženskam tudi namenili poziv, naj se aktivirajo, "družba vas potrebuje".

V SLS pa so ob dnevu žena opozorili na nekaj odprtih problemov. Izpostavili so odsotnosti ukrepov za povečanje rodnosti v Sloveniji in nacionalne politike na področju varstva otrok, neenakopravnosti pri plačilu in neuravnoteženi vlogi moških in žensk v političnem življenju. Vlado so pozvali, naj čim prej sprejme določene ukrepe. Sami pa so se zavezali, da bodo čim prej pripravili in poslali v parlament predlog ukrepov za dvig rodnosti v obdobju od 2011 do 2020.

Ob prazniku so vsem ženskam čestitali tudi v Ženskem odboru SDS in si ob tem želeli, „da bi se v prihodnje uveljavila načela sodobne demokratične družbe, ki bodo zagotavljala enake možnosti zastopanosti obeh spolov na vseh področjih družbenega življenja tudi dejansko in ne le formalno“.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.