Svet
7077 ogledov

Kaj se dogaja na Hrvaškem? Predsednik prepričan, da ministri pripravljajo udar!

Hrvaška vojska
1/7
Profimedias
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je sinoči v izrednem televizijskem nagovoru hrvaški javnosti sporočil, da ga skrbi stabilnost države, saj da namerava vlada Andreja Plenkovića mimo ustave spremeniti organizacijo vojske in obveščevalnih služb.

"Ker me hrvaška ustava, na kateri sem prisegel, zavezuje, da skrbim za usklajeno delovanje državne oblasti, sem se odločil, da hrvaško javnost opozorim na resno grožnjo vlade Andreja Plenkovića ustavni, pravni in demokratični ureditvi države. Obveščen sem bil, da namerava vlada v nasprotju z ustavo vojaško varnostnoobveščevalno agencijo neposredno sistematizirati tako, da bo sodila pod vodstvo ministrstva za obrambo," je bil oster Zoran Milanović.

Dodal je, da je vlada mimo predvidenega ustavnega postopka imenovanja direktorja vojaške varnostnoobveščevalne agencije in v nasprotju z ustaljeno demokratično prakso pripravila protiustavno rešitev, po kateri bi začasnega vodjo agencije imenoval in razreševal minister za obrambo.

Zoran Milanović | Avtor: Epa Epa

"Želim biti jasen," je v enakem tonu nadaljeval predsednik republike: "Gre za politični napad Andreja Plenkovića na ustavni red in demokracijo, ki Hrvaško vrača v obdobje, ko so bile obveščevalne službe pod neposrednim nadzorom vladajoče stranke. Vlada HDZ želi zdaj znova strankarski nadzor nad vojaško varnostnoobveščevalno agencijo, ki bi bila v tem primeru popolnoma izvzeta iz demokratičnega in civilnega nadzora."

Milanović poziva Plenkovića, naj tega ne stori, ker bo sicer kot predsednik in hkrati vrhovni poveljnik oboroženih prisiljen reagirati v skladu s svojimi pristojnostmi. Novega direktorja vojaške agencije je treba imenovati tako, kot to določa hrvaška ustava, je odločen Milanović. To pomeni s soglasjem predsednika republike in predsednika vlade, po predhodnem mnenju hrvaškega sabora. Vse, kar presega ta ustavni postopek, predstavlja politično nasilje, ki ogroža demokratični red v državi, še dodaja.

"Ukrepal bom proti tistim, ki bi sodelovali pri podrejanju agencije politiki"

Milanović je v svojem nagovoru še poudaril, da je demokratični nadzor obveščevalno-varnostnega sistema, eden od temeljev sodobne hrvaške republike. "To je bilo storjeno tako, da je bila civilna obveščevalna služba izločena iz ministrstva za notranje zadeve, vojaška obveščevalna služba pa iz ministrstva za obrambo. Tako se je preprečila politizacija obveščevalnih služb in zloraba s strani političnih strank na oblasti."

Andrej Plenković | Avtor: EPA EPA
"Čeprav sem računal, da bosta prevladala premierjev čut in odgovornost do države, se bojim, da že dlje časa načrtuje partizanski napad na vojaško varnostno obveščevalno agencijo," svari Milanović in poudarja, da predsednik vlade zavrača kakršno koli možnost pogovora glede imenovanja novega direktorja agencije, čeprav je to dolžan storiti po Ustavi.

"Prepričan sem, da so hrvaški vojaki častni in odgovorni ljudje, ki svojo dolžnost opravljajo strokovno in zakonito in zato ne bodo sodelovali pri napadih vlade na ustavni red," predsednik republike nagovarja vojake in jih opozarja, da bo kot vrhovni poveljnik hrvaške vojske ukrepal zoper tiste, ki bi sodelovali pri podrejanju varnostno-obveščevalne službe politiki in političnim strankam.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri 13:50 07.julij 2023.

    Banana država!

  • becar 12:24 07.julij 2023.

    Milanović je eden redkih vidnejših branikov demokracije in suverenosti v naši regiji. Velika večina politikov se je skurbala z Ameriko in dela proti našim ljudem.

  • Igxigx1 11:38 07.julij 2023.

    Naj majo zarad mene državljansko vojno. Briga me zanje