Svet
23 ogledov

Kaj se je dogajalo zadnjo sekundo na ruskem letalu?

Nesreča ruskega potniškega letala, Sinajski polotok EPA
Preiskovalci še niso ugotovili vzroka strmoglavljenja ruskega letala z 224 ljudmi na krovu prejšnjo soboto nad Sinajskim polotokom, se bodo pa še posebej posvetili zadnji sekundi leta in podrobnejši analizi "hrupa", ki se sliši na zapisovalniku glasov v pilotski kabini, je danes v Kairu sporočil vodja egiptovskih preiskovalcev Ajman al Mokadem.

Napovedal je tudi spektralno analizo zvoka, ki ga je slišati 23 minut in 14 sekund po vzletu letala iz Šarm el Šejka, čemur je nato sledilo uničenje letala in smrt vseh ljudi na krovu.

Al Mokadem je pozval tuje obveščevalne službe, ki sumijo, da je letalo uničila podtaknjena bomba, da dokaze delijo z njimi. Kot je dejal, sami nimajo nobenih relevantnih informacij ali dokazov v tej smeri.

"Pozivamo vse vire tovrstnih poročil, naj nam posredujejo informacije, ki bi nam lahko pomagale pri izvajanju naše preiskave," je še dejal al Mokadem.

Za strmoglavljenje bi lahko bila kriva bomba

Francoska tiskovna agencija AFP je sicer v četrtek ob sklicevanju na vir blizu preiskave poročala, da analiza črnih skrinjic nakazuje na bombo na letalu.

Analiza zapisovalnika podatkov o letu in snemalnika zvoka v pilotski kabini naj bi namreč pokazala, da je bilo vse normalno do 24. minute po vzletu, ko sta skrinjici prenehali delovati, kar nakazuje na "zelo nenadno eksplozivno dekompresijo". Podatki "močno podpirajo" teorijo o bombi na krovu letala, je povedal vir.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.