Svet
96 ogledov

Kaj sneg, čaka nas ledena doba

Led Profimedias
Srbski znanstvenik je prepričan, da nas čaka nova ledena doba, v kateri bo Srbija eno bolj ugodnih klimatskih zatočišč za življenje.

Najmlajši član srbske akademije znanosti in umetnosti in profesor na fakulteti za matematiko in fiziko v Novem Sadu Slobodan B. Marković je prepričan, da nas namesto globalnega segrevanja čaka nova ledena doba.

Zagovarja teorijo astronomskih vzrokov za spreminjanje podnebja. "Izkušnje iz paleoklime nas učijo, da moramo z rezervo spejeti držo agresivnih zagovornikov paradigme klimatskega segrevanja našega planeta," je Marković povedal za srbski Bliz. "Poleg homocentričnega pristopa bi morali spoštovati tudi heliocentrična stališča in v središče postaviti odnos med Zemljo in Soncem. V bodočnosti bomo gotovo priča novi ledeni dobi, v kateri bo led prekril celotno Kanado in severno Evrazijo."

V Srbiji ugodna klima

Ozemlje Srbije, ki se nahaja med velikimi gorovji bo po njegovem prepričanju tako kot v zadnji ledeni dobi eno najbolj ugodnih klimatskih zatočišč za življenje.

Astronomsko teorijo podnebnih sprememb je zagovarjal že njegov starejši srbski kolega, matematik Milutin Milanković. Izračunal je, kako se spreminja osončenje Zemlje zaradi večje ali manjše sploščenosti elipse, po kateri kroži Zemlja okrog sonca in se vede podobno kot vrtavka ter ugotovil, da se spremembe pojavljajo na približno vsakih 100, 40 ali 20 tisoč let.

Komentarjev 7
  • matermila 11:28 03.januar 2016.

    Mogoče bo ta izjava dobro vplivala na begunsko krizo v Evropi,bodo begunci kar v Srbiji počakali na ledeno dobo.

  • misterij1234 10:43 03.januar 2016.

    Moja intuicija potrjuje to dejstvo.

  • police 09:26 03.januar 2016.

    a mogoče o sebi govoriš???