Svet
492 ogledov

Kaj sta si dopisovala von der Leynova in direktor Pfizerja?

Ursula von der Leyen Vlada RS
Medtem se komisija sklicuje na poslovno skrivnost in ne želi razkriti ključnih vidikov svojih pogodb z dobavitelji cepiv, zlasti glede cen.

Nadzorni organ Evropske unije je danes očital predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, da je skrivala sporočila z generalnim direktorjem Pfizerja o nakupu odmerkov cepiva proti covidu-19. Varuhinja človekovih pravic EU Emily O'Reilly je ocenila, da je šlo za "nepravilno upravljanje" predsednice komisije.

O'Reilly je izdala uradno priporočilo, v katerem je uradu von der Leynove naročila, naj poišče in posreduje besedila na podlagi zahteve za dostop do informacij, ki jo je vložil novinar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vso dokumentacijo morajo hraniti

Varuhinja to upravičuje s tem, da tudi besedilna sporočila spadajo med področja uporabe zakonodaje EU o dostopu javnosti do dokumentov in da sodna praksa EU potrjuje dolžnost institucij unije, da hranijo vso dokumentacijo v zvezi s svojimi dejavnostmi.

Evropska komisija, na čelu z von der Leynovo, je vodila prednakup cepiv proti covidu-19 za 27 držav članic EU. Von der Leynova se je v javnosti aktivno zavzemala za zagotavljanje dostopa do cepiva. Med drugim se je na štiri oči pogovarjala z direktorjem družbe Pfizer Albertom Bourlo.

Sklicujejo se na poslovno skrivnost

Več kot polovica od 4,2 milijarde odmerkov, ki jih je komisija kupila, pa je bila od proizvajalcev Pfizer-BioNTech, s čimer sta bili podjetji daleč največja dobavitelja za cepljenje v uniji.

Medtem se komisija sklicuje na poslovno skrivnost in ne želi razkriti ključnih vidikov svojih pogodb z dobavitelji cepiv, zlasti glede cen.

Komisija je lani zavrnila zahtevo po prostem dostopu do informacij o besedilnih sporočilih in ni želela povedati ali besedilna sporočila obstajajo, čeprav jih je von der Leynova sama omenila v enem od intervjujev za medije.

Besedilna sporočila naj ne bi sodila med dokumente

Iz komisije so sporočili, da so službi varuha človekovih pravic EU dolžni posredovati le arhivirane dokumente in da besedilna sporočila ali druge oblike takšnih sporočil ne izpolnjujejo teh pogojev, saj so kratkotrajna in načeloma ne vsebujejo pomembnih informacij o dejavnostih ali odločitvah.

Sporočila je prvotno zahteval novinar nemškega spletnega portala Netzpolitik Alexander Fanta, potem ko so bila aprila lani sporočila omenjena v enem izmed člankov New York Timesa o prizadevanjih unije za nabavo cepiva proti covidu-19.

Evropska varuhinja človekovih pravic O'Reilly je v kasnejši preiskavi ugotovila, da komisija ni zaprosila urada von der Leyenove za iskanje besedilnih sporočil, čeprav je Fanta to izrecno zahteval. Primer je opozoril na naraščajočo razpravo o tem, kako institucije EU ravnajo z besedilnimi sporočili uradnikov, zlasti kadar ta vsebujejo informacije o ključnih političnih odločitvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 18:09 28.januar 2022.

    Fizer ji je sporočil, koliko državljanov EU še potrebujejo za testiranje genotoksičnosti strupa, ki ga razglašajo za 'cepivo'.

Sorodne novice