Svet
1427 ogledov

"Kaj takega se v Parizu, Londonu ali Berlinu ne bi zgodilo"

Jose Luis Martinez-Almeida
Za župana Madrida je bil danes izvoljen konservativni politik Jose Luis Martinez-Almeida. K njegovi izvolitvi so odločilno prispevali glasovi skrajno desne stranke Vox, ki je tako močno pridobila na vplivu.

Za Martinez-Almeido je poleg 15 predstavnikov njegove Ljudske stranke (PP) glasovalo še enajst predstavnikov liberalne stranke Ciudadanos in štirje predstavniki stranke Vox. Dogovor o tem so stranke dosegle v petek zvečer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brez glasov Voxa bi konservativci ne mogli premagati dosedanje županje Manuele Carmena iz levega zavezništva Mas Madrid. Ta je na lokalnih volitvah 26. maja sicer prejela največ glasov volivcev, ni pa njeno zavezništvo dobilo dovolj sedežev v mestnem svetu, da bi lahko z drugimi levousmerjenimi strankami dosegla absolutno večino, potrebno za ohranitev županskega položaja.

Nove župane so danes potrjevali tudi v drugih španskih mestih. V štirih od osmih največjih mest v Španiji vlada PP ob podpori strank Ciudadanos in Vox. To so poleg Madrida še Zaragoza, Malaga in Murcia.

"Dogovor je obžalovanja vreden"

Podpredsednica španske vlade Carmen Calvo, ki izhaja iz vrst socialistov (PSOE), je dogovor med omenjenimi tremi strankami označila za "obžalovanja vrednega". "Kaj takega se v Parizu, Londonu ali Berlinu ne bi nikoli zgodilo," je dejala.

Predstavniki stranke Vox so se letos prvič po padcu Francove diktature pred več kot 40 leti prebili tudi v spodnji dom španskega parlamenta. Na parlamentarnih volitvah jih je podprlo deset odstotkov udeležencev volitev in imajo tako v novem sestavu 350-članskega parlamenta 23 poslancev.

Komentarjev 5
  • Avatar Lavalenna
    Lavalenna 01:01 16.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • mph 18:07 15.junij 2019.

    Naj si naredijo sami socialisti in ostali analizo, zakaj desnica zmaguje. In naj ne gledajo na sosedov vrt. Sem socialist in levičar, ni pa ta levica in socialistična struja nič kar je bila včasih. Žal ni več politkov izpred desetletij.