Svet
10 ogledov

Kajenje na račun otroškega dela

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Phillip Morris, največja tobačna družba na svetu, dobičke kuje tudi na račun otroškega dela.

Družba, ki stoji za znamkami, kot so Marlboro, Merit in L&M, je po poročanju nemškega Spiegla redni odjemalec kazahstanskega tobaka, vendar pa na tamkajšnjih plantažah konvencije ZN o otrokovih pravicah ne veljajo.

Spieglovi novinarji so namreč sami obiskali nasade tobaka v Kazahstanu in ugotovili, da na njih poleg starejših v za zdravje škodljivih razmerah delajo tudi otroci. Navajajo primer ene od družin, v kateri očetu na plantaži pomagajo tudi 10-letni sin ter 13- in 15-letni hčerki.

Brez zaščite
Otroci na polju med pesticidi in organskimi gnojili delajo brez vsakršne zaščite, ki bi jih obvarovala pred razvojem t. i. zelene tobačne bolezni, ki vpliva na kožo. Tednik poroča, da na kazahstanskih tobačnih plantažah gara okoli milijon delavcev, veliko tudi iz tujine. Večina med njimi dela v suženjskih razmerah brez kakršnih pogodb, saj jim delodajalci poberejo potne liste in jim plačujejo manj od z zakonom predpisane minimalne plače v državi, ki znaša okoli 75 evrov na mesec.

Ameriški koncern Phillip Morris, ki skorajda 40 odstotkov vseh cigaret proda na evropskih tržiščih, je sicer v prvem kvartalu letošnjega leta posloval zelo dobro, saj je dobiček narasel za 15 odstotkov na 1,7 milijarde dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.