Svet
75 ogledov

Kajenje vpliva tudi na možgane

kajenje Shutterstock
Da je tudi kajenje eden izmed vzrokov za bolezni srca in pljučnega raka, že vemo. Nove raziskave pa medtem odkrivajo, da kajenje vpliva tudi na same možgane. Moški naj bi bili pri tem bolj ranljivi kot ženske.

Rezultati raziskave, ki je bila objavljena v zborniku Archives of General Psychiatry, tako kažejo, da so v obdobju desetih let pri tistih moških, ki so redno kadili, miselni procesi slabeli hitreje kot pri tistih, ki niso kadili.

Obseg zmanjševanja omenjenih procesov zaradi kajenja je bil enak kot v obdobju desetletenega staranja človeka.

Prvi znaki slabenja miselnih procesov, kot so na primer zmožnost pomnenja, izražanja, odločanja in sporazumevanja, se tako lahko zaradi kajenja pojavijo pri 45 letih.

Iz izsledkov raziskave je še razvidno, da so v primerjavi s kadilci kadilke manj ranljive.

A kot pravi avtorica študije Severine Sabia z oddelka za epidemiologijo in javno zdravje univerze College London, morda razlogi tičijo v tem, da je bilo v raziskavo vključenih skoraj pol manj žensk (2137) kot moških (5099) ter da ženske na dan pokadijo manj cigaret kot moški, poroča Time.

Splača se prenehati kaditi

Raziskava pa medtem prinaša tudi nekatere dobre novice. Tisti moški, ki so s kajenjem prenehali deset let pred začetkom raziskave, so imeli miselne procese izpopolnjene bolje kot tisti moški, ki niso nikoli kadili.

Po mnenju Sabie se to zgodi zato, ker tisti ljudje, ki prenehajo kaditi, običajno začnejo živeti bolj zdravo, zato se jim izboljša tudi duševno zdravje.

Komentarjev 3
  • JackD 17:40 08.februar 2012.

    Saj se ji pozna, ja..

  • recesija 17:38 08.februar 2012.

    Zdaj ste pa že tečni s temi cigaretami!

  • jaki 15:13 08.februar 2012.

    kolikor vem, je makarovićeva starleta verižna kadilka...