Svet
11 ogledov

Kako bi Assange lahko pobegnil Britancem

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange Reuters
Minilo bo natanko dva meseca, odkar se je ustanovitelj WikiLeaksa zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo. V razpravah pravniki razmišljajo, kako bi lahko zapustil državo, ne da bi ga aretirala policija pred vrati.

Julian Assange bi se lahko izognil aretaciji, če bi potoval v diplomatskem vozilu, do katerega pa bi težko prišel, saj se ekvadorsko veleposlaništvo nahaja v prvem nadstropju stavbe, ki jo ima policija neprestano na očeh, piše Reuters.

Dvorišče te stavbe ima več vhodov in zasebno parkirišče, vendar veleposlaništvo ni povezano z nobenih, tako da bi lahko Assange odšel le skozi glavna vrata, je dejal neimenovani vodja varnostne službe v stavbi. "Ni načina, da vozilo zapelje na posest, saj je parkirišče v zasebni lasti in ni na noben način povezano s prostori veleposlaništva," je pojasnil in dodal, da bi ustanovitelj Wikileaksa sicer odšel skozi okno, vendar so kamere povsod.

Četudi bi mu nekako uspelo pobegniti iz zgradbe in sesti v avto, ne da bi ga policija opazila, bi prav tako moral iz vozila izstopiti, da bi se vkrcal na letalo.

Druge možnosti, o katerih debatirajo pravniki na spletu, vključujejo poskus, da ga pretihotapijo v diplomatski torbi, kar bi bilo nezakonito, ali da bi ga razglasili za ekvadorskega diplomata, s čimer bi pridobil imuniteto, vendar pravniki in diplomati menijo, da nobena od teh možnosti ni realna.

V nedeljo v živo izpred veleposlaništva

Potem ko je Ekvador včeraj Assangu odobril azil in je britanski zunanji minister William Hague dejal, da mu ne bo dovolil zapustiti države, so iz WikiLeaksa na Twitterju objavili, da bo Assange podal izjavo pred veleposlaništvom v nedeljo ob 14. uri, poroča Sky. "V nedeljo bo minilo natanko dva meseca, odkar je Assange vstopil v veleposlaništvo. To bo njegov prvi nastop v javnosti od marca letos," so zapisali.

Hague je poudaril, da je edina rešitev izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Švedski. Zavrnil je ugibanja, da bi policija vdrla na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi prijela Assangea, in izjavil, da bi se lahko ta "zmeda" zavlekla. Dodal je, da Velika Britanija "ne pristaja na načelo diplomatskega azila".

Nujno srečanje ameriških držav

Medtem je Organizacija ameriških držav (OAS) je v Washingtonu sklicala nujno srečanje, na katerem so razpravljali o odnosih med Ekvadorjem in Veliko Britanijo. Organizacija, ki združuje 35 ameriških držav in v kateri ima Velika Britanija status opazovalke, se bo odločila, ali bo sklicala sestanek zunanjih ministrov, piše The Local.