Svet
26 ogledov

Kako bo obsojanje napada prineslo mir?

Pogreb ubite turške deklice Reuters
Varnostni svet Združenih narodov tudi po sirskem napadu – po zatrjevanju Damaska je bil sicer pomota – ostaja pri besedah.

Varnostni svet Združenih narodov je ostro obsodil sredin sirski topniški napad na Turčijo, v katerem je umrlo pet civilistk.

Poleg tega so zahtevali, naj se takšne kršitve mednarodnega prava nemudoma ustavijo in ne ponovijo. V izjavi na splošno pozivajo k zadržanosti, brez omenjanja Sirije in Turčije.

Rusija spet protestirala

Uvodni osnutek izjave sta skupaj pripravila Azerbajdžan in Turčija, vendar ga je Rusija nemudoma zavrnila zaradi opredelitve, da novi razvoj dogodkov predstavlja resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Rusija je nato predlagala milejšo izjavo, ki poziva obe državi, naj se vzdržita vojaških spopadov, ki bi lahko poslabšali položaj na obmejnem območju.

Ruski osnutek so potem zavrnile zahodne članice VS ZN z ZDA na čelu in pogajanja so se nadaljevala do kompromisa. Veleposlanik Sirije pri ZN je ob tem želel, da VS ZN obsodi tudi sredin samomorilski bombni napad v mestu Alep, kar pa se ni zgodilo.

V turšekm napadu dva ranjena

Iz Sirije je v sredo na turško obmejno vas priletela minometna granata, ki je ubila pet civilistov. Turčija je isti dan odgovorila z bombardiranjem položajev sirijske vojske in to ponovila še v četrtek. Džafari je Turčiji izrazil sožalje za žrtve in zagotovil, da preiskava poteka. Obenem je obvestil VS ZN, da sta bila v turškem bombardiranju sirske vasi ranjena dva vojaška častnika.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.