Svet
10 ogledov

Kako je Jobs klical papeža

Steve Jobs Reuters
Na bližajočem se filmskem festivalu v Cannesu bodo prvič prikazali intervju s Steveom Jobsom, ki naj bi o ustanovitelju Applea razkril "največ doslej". Tudi to, kako je za šalo klical papeža.

Steva Jobsa je leta 1994 intervjujal novinar Bob Cringley za serijo Triumf brihtnih glavc, vendar pa je v seriji uporabil le majhen del pogovora, ki bo sedaj prikazan v celoti pod naslovom Steve Jobs - izgubljeni intervju.

V njem lanskega oktobra umrli Jobs govori o svojem otroštvu, ustanovitvi in delu v Appleu, pove pa tudi nekaj javnosti doslej še neznanih detajlov svojega življenja. Med njimi je tudi šala, ki sta si jo privoščila s svojim mladostnim prijateljem in soustanoviteljem Applea Steveom Wozniakom, ko sta poklicala v Vatikan pod pretvezo, da sta tedanji ameriški državni sekretar Hennry Kissinger in želita govoriti s papežem. Šele, ko sta prasnila v smeh, so uradniki v Vatikanu spregledali potegavščino.

Po 16 letih najden v garaži

Da je intervju rešil pozabe, je najbolj zaslužen nekdanji programski direktor serije Paul Sen, ki se je nanj spomnil lansko jesen, potem ko je Jobs zaradi raka umrl star 56 let. Intervju je našel na VHS kaseti v svoji garaži, po vnovičnem ogledu pa ga je popolnoma prevzel. 

Kot je Sen povedal za Independant, je bil Jobs človek z ogromno karizme. "Ko je vstopil v prostor, so ga vsi opazili. Približno isti čas smo intervjujali Billa Gatesa. On se je preprosto zmuznil v prostor, sploh ni nihče vedel, da je tam," Sen primerja velika rivala iz Applea in Microsofta.

Jobs je sicer intervju dal, ko je po internem sporu za nekaj let že zapustil Apple in ustanovil družbo NeXT. Jobs je med drugim pripovedoval, kako je na prvi računalnik, "misteriozno in mogočno veliko škatlo, ki je v ozadju nekaj počela," naletel pri 11 letih, leto kasneje pa je skušal že sestaviti svojega, pri čemer je za dele poklical kar soustanovitelja Hewlett-Packarda Billa Hewletta. Klic ga je tako impresioniral, da je mlademu Jobsu ponudil poletno delo v Hewlwtt Packardu, kar je kasneje Jobs razglašal za eno najpomembnejših izkušenj, ki so se mu zgodile v življenju.

Jobs je v pogovoru govoril tudi, kako so ga pri iskanju sredstev za svoje ideje zmerjali z odpadnikom rase, o konkurenčnem Microsoftu pa je dejal, da za izdelke nima "absolutno nobenega okusa."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.