Svet
143 ogledov

Kako odmeva veliki pok?

Zemlja vesolje Shutterstock
Znanstveniki ujeli odmeve velikega poka, ki se je zgodil pred 14 milijardami let.

Gre za prvi neposreden dokaz širjenja vesolja. Odkrili so ga s pomočjo teleskopa na Južnem tečaju, odkritje pa so oznanili strokovnjaki iz ameriškega Centra za astrofiziko Harvard-Smithsonian.

Zadnji nepreizkušen element Einsteinove teorije


Kot so pojasnili, je predstavljala zaznava teh gravitacijskih valov zadnji še nepreizkušen element splošne teorije relativnosti Alberta Einsteina, tako da bo ta korak bistveno prispeval k razumevanju nastanka vesolja.

Gravitacijski valovi potujejo skozi prostor in čas, opisujejo pa jih kot "prve tresljaje velikega poka". Njihovo odkritje potrjuje integralno povezavo med kvantno mehaniko in splošno relativnostjo.

Odkritje morajo še potrditi

Valove so odkrili s teleskopom, ki je pregledoval določen del vesolja zunaj naše galaksije, znan kot Južna luknja, kjer je manj zvezdnega prahu in drugih snovi, ki bi motile zaznave teleskopa.

Čeprav bodo odkritje morali še dokončno potrditi drugi znanstveniki, se po pisanju britanskega BBC že omenja celo možnost za Nobelovo nagrado.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.