Svet
1078 ogledov

Kako verjetno je, da v Sloveniji dobimo svojega Trumpa?

Melania Trump profimedia
Časnik Politico Europe je predstavil lestvico držav, za katere je najbolj verjetno, da v njih zmaga "trumpizem".

Ameriški predsednik Donald Trump v svetu ni najbolj priljubljen, je pokazala javnomnenjska raziskava Pew Research Center Survey. Le okoli petina vprašanih, med katerimi so tudi "trumpofili" iz Rusiji, mu zaupa, da bo v mednarodni politiki sprejel prave odločitve. 

A časnik Politico Europe poudarja, da zgolj ti podatki ne prikazujejo celotne slike, saj ima "trumpizem", če upoštevamo najbolj prepoznaven lastnosti Trumpove politike ter njegove osebnostne značilnosti, v Evropi in svetu veliko višjo podporo, kot je videti na prvi pogled. 

Trumpovo politiko so tako primerjali z politikami v evropskih državah, njihove voditelje pa z Donaldom Trumpom in naredili lestvico držav, za katere je najbolj verjetno, da v njih zmaga politik tipa Donald Trump.

1. Češka

Češka se je znašla na vrhu liste. Podobno kot v ZDA, v državi obstaja veliko nezadovoljstvo s tradicionalnimi političnimi strankami, kar po oceni časnika ustvarja ugodno okolje za pojav osebnosti, kot je Donald Trump. Dodajajo, da Andrej Babiš, ki je bil na funkciji premierja, v marsičem spominja na Trumpa. Je milijonar, brez poprejšnjih političnih izkušenj in se predstavlja kot "outsider". Poznan je po politično nekorektnih pripombah, od katerih se jih veliko nanaša na migrante. Podpira povečevanje stroškov za obrambo in zmanjševanje stroškov za zdravstveno oskrbo. 

2. Italija

Italija je na oblasti že imela Silvija Berlusconija, medijskega tajkuna, ki je kršil pravila eno za drugim ter verjel, da lahko, dokler je na oblasti, počne karkoli se mu zljubi. Politico ocenjuje, da je vrnitev Berlusconija na volitvahj 2018 možna, zaradi nezadovoljstva s tradicionalnimi elitističnimi političnimi strankami, kar ustvarja prostor za nastop populistov. 

3. Rusija

Akita inu in Vladimir Putin | Avtor: EPA EPA
Rusija je edina država, v kateri se je zaupanje v politiko Donalda Trumpa po njegovi izvolitvi povečalo. Rusi imajo, ugotavlja Politico, radi močne voditelje in preferirajo vedenje alfa samcev, kakršnega izkazuje Vladimir Putin, ki ves čas uživa izjemno visoko podporo. Putinova politika v marsičem spominja na Trumpovo, razlikujeta se le v odnosu do mednarodne trgovine ter migrantov, ki niso v ospredju Putinove retorike.

4. Turčija

V Turčiji je že od leta 2003 na oblasti Recep Tayyip Erdoğan, ki si je tako kot Trump zastavil za cilj "Narediti Turčijo spet veliko" in ves čas ostro obračunava z vsemi, ki nasprotujejo njegovi politiki. A Politico navaja Trumpovo lastnost, ki v Turčiji ne bi bila dobro sprejeta - njegove pripombe glede žensk. Prav tako bi mu pri izvolitvi delala škodo dvakratna ločitev in njegova migracijska in trgovinska politika, področji, ki jih Turčija uspešno uporablja v odnosih z Zahodom. 

5. Madžarska

Madžarska je dokazala, da Trumpov zid proti migrantom ne obstaja le v fantaziji, premier Viktor Orban pa je, kot piše časnik, voditelj tipa "ali ga ljubim ali sovražim" in v več potezah, vključno z odnosom do medijev ali žensk, spominja na Donalda Trumpa. 

6. Azerbajdžan

Politico navaja, da imata predsednik Iham Aliyev in Donald Trump tri skupne točke: medije, vojsko in Rusijo. 

7. Poljska

Stranka, ki jo vodi Jarosław Kaczyński, je na oblast prišla z isto taktiko, kot jo uporablja Trump, tako da se je obrnila na ruralno Poljsko. 

Macron in Trump | Avtor: EPA EPA
Politico navaja več razlik med njima, vključno z odnosom do žensk. "Prvi je imel niz lepih žensk, medtem ko drugi ni bil nikoli poročen in živi z dvema mačkama," so zapisali. A v politiki sta si po oceni časnika sicer precej podobna. 

8. Bolgarija

Bolgarija že ima vzdolž Turške meje zid, da bi se zaščitila pred migranti iz Bližnjega Vzhoda. Predsednik Rumen Radev je na volitvah zmagal z retoriko, da ne bo dovolil, da bi Bolgarija postala "geto za migrante". 

9. Malta

Malteški premier Joseph Muscat s svojimi osebnimi značilnostmi spominja na Trumpa. S svojim sloganom "Najboljši čas za deželo šele prihaja" ("The best time for the country is yet to come") spominja na Trumpov "Make America Great Again" ( "Naredimo Ameriko spet veliko"). 

10. Francija

Politico ugotavlja, da se zdi izvolitev predsednika Emmanuela Macrona na prvi pogled zelo anti-trumpovska, saj je bil izvoljen kot alternativa skrajni desničarki Marine Le Pen, ki podpira izolacionizem in protimigrantsko politiko. A Macron in Trump naj bi kljub temu imela več skupnega kot je videti na prvi pogled. Oba imata izkušnje v zasebnem sektorju, Trump je poslovnež, Macron bankir, oba se predstavljata kot radikalna alternativa tradicionalni politiki in imata podoben odnos do medijev. Medtem ko se Macron predstavlja kot liberalec, so nekateri elementi njegove politike izrazito protekcionistični. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 09:02 10.september 2017.

    http://klfm.org/wp-content/uploads/2015/07/42.jpg

  • Avatar skeptik
    skeptik 10:34 08.september 2017.

    Napačen naslov: v SLO svojega klovna že imamo.