Svet
87 ogledov

Kako veste, ali je kdo stikal po vaši e-pošti

Gmail elektronska pošta Prtscr Gmail
Ponudnik spletne pošte Gmail uporabnike poziva, naj uporabljajo njegovo orodje za nadzor nepooblaščenih prijav v uporabniške račune.

Pred tednom Gmail za kar 10 odstotkov svojih uporabnikov več kot pol ure ni bil dostopen, zato so se pojavili namigi, da so ga napadli hekerji. Pri Googlu so sicer navajali tehnične težave. Nato pa je te dni še Yahoo, poleg Googla in Microsofta največji ponudnik spletne pošte, priznal, da so neznanci vdrli v račune nekaterih uporabnikov.

Že mesece pa nad vsemi uporabniki spleta visijo grožnje, da lahko državne vohunske službe dokaj enostavno spremljajo celotno spletno komunikacijo slehernega Zemljana. Kako veste, ali neznanci dostopajo do vašega elektronske pošte? 

10 zadnjih aktivnosti v drobovje

Google je v svoji storitvi spletne pošte pred časom bolj izpostavil možnost, s katero lahko vsak uporabnik na enostaven način preverja, ali do njegovega nabiralnika dostopajo nepooblaščene osebe. 

V oknu Gmaila je namreč spodaj desno polje "Zadnja dejavnost v računu", kjer uporabnikov račun beleži zadnjih deset aktivnosti v Gmailu in naslove IP, prek katerega je bil izveden dostop do vaše pošte ter približno lokacijo naprave.

Sistem pokaže tudi način, kako je uporabnik dostopal, torej ali prek brskalnika, prek mobilnika, odjemalca po protokolu POP ... Vidne so tudi aktivnosti morebitnih dodatkov za Gmail, denimo Boomeranga, s katerim je mogoče nastavljati datume in ure odpošiljanja pošte.

Ob sumu vdora takoj zamenjajte geslo

Če uporabnik na seznamu kdaj opazi naslov IP, ki ga ne pozna, Google priporoča, naj nemudoma spremeni geslo in s tem zaščiti račun pred nepooblaščenim dostopom. Za še več varnosti je mogoče račun nastaviti tudi tako, da se lahko uporabnik prijavi točno z določenih IP naslovov, kar precej zmanjša možnost t. i. ribarjenja.

Google sicer tudi sam opozori, ko opazi, da prihaja do prijave v račun z nenavadne lokacije. Slaba stran takšnega opozarjanja je, da bo Gmail uporabnika med potovanji nadlegoval, ali se je on prijavil v račun s kakšne eksotične spletne kavarne. A takšno nadlegovanje je še najmanj v primerjavi s tem, da se nepridiprav resnično polasti spletnega nabiralnika.

Komentarjev 3
  • mph 00:05 02.februar 2014.

    In obvezno vklopit 2-step verification za zaščito s pomočjo telefona.

  • pacioti 22:30 01.februar 2014.

    kakor za koga ;)

  • MZupan 22:03 01.februar 2014.

    To orodje ni tako novo. Staro že ene par let.