Svet
51 ogledov

Kalifornijo čaka katastrofalen potres

Območje San Francisca je leta 1906 prizadel potres z magintudo 7,9. Pristaniško Žurnal24 main
Najnovejša raziskava kaže, da bi lahko v naslednjih 30 letih Kalifornijo prizadel katastrofalen potres, ki so ga seizmologi poimenovali Big One.
Kalifornija je v zadnjih dveh desetletjih na področju varnosti pred potresi močno napredovala, saj so v Los Angelesu večino hiš, ki ne bi prenesle potresnega vala, porušili. Dodajajo, da bi številne bolnišnice in šole potrebovale protipotresno prenovo.

Seizmologi s kalifornijske univerze so raziskovali pogostost potresov na območju ob Andrejevi prelomnici v zadnjih 700 letih in ugotovili, da so bili potresi pogostejši, kot so sprva domnevali. Menijo, da bi lahko zato Kalifornijo Big One prizadel prej, kot so mislili.

To je potrdila tudi seizmologinja Lisa Grant Ludwig, ki je vodila raziskavo, podatke pa bo objavila 1. septembra v časopisu Geologija. Zadnji večji potres, ki je imel magnitudo 7,8, je Kalifornijo stresel leta 1857.

Znanstveniki dodajajo, da je mišljenje, da se večji potresi na tem območju dogajajo vsakih 200 do 400 let, zgrešeno. Dodajajo, da ima Kalifornija 70 odstotkov možnosti, da jo bo v naslednjih 30 letih prizadel potres, ki bo za seboj pustil pravo opustošenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.