Svet
15 ogledov

Kam je izginilo 239 ljudi?

MH370 letalo iskanje akcija
1/4
Profimedias
Največja skrivnost leta, ki mineva, je prav gotovo izginotje boeinga 777 družbe Malaysia Airlines. Glede izginutja se pojavljajo številne teorije zarote.

Vsaj štirje dogodki, ki so se zgodili v letu 2014, niso popolnoma pojasnjeni. Septembra smo ugibali, kam je izginil severnokorejski voditelj Kim Jong Un, čudili smo se, kako se je lahko kar 48 dni pred ameriško policijo skrival morilec iz Pennsylvanije Eric Frein, še vedno ne vemo, kaj se je zgodilo z več kot 200 nigerijskimi deklicami, ki jih je ugrabila skupina Boko Haram...največja skrivnost leta, ki mineva pa je prav gotovo skrivnostno izginutje boeinga 777 družbe Malaysia Airlines. 

Na letu MH370 je bilo 239 potnikov, letalo je bilo na poti iz Kuala Lumpurja proti Pekingu. Iginilo je 8. marca, svojci pa še danes ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi sorodniki. Doslej se je izkazalo, da niti oljni madež, niti ostanki, ki so jih našli v Indijskem oceanu, ne pripadajo temu letalu. 

Po zadnjih podatkih avstralski preiskovalci menijo, da je letalo upravljal avtopilot, saj sicer ne bi moglo leteti tako ravno in ves čas na isti višini, kot to dokazujejo satelitski posnetki. Zato predvidevajo, da so člani posadke izgubili zavest. 

40 milijonov evrov za preiskavo, našli niso nič

Ostanke letala bodo iskali še do naslednjega poletja, območje v Indijskem oceanu, kjer ga iščejo pa je veliko 60 tisoč kvadratnih metrov. Preiskujejo ga tudi Nizozemci in Kitajci, ki prečesujejo morsko dno. To je na nekaterih delih od gladine oddaljeno več kot pet tisoč metrov.  Gre za najdražjo preiskavo letalske nesreče doslej, stala naj bi 40 milijonov evrov, našli pa niso še ničesar.

Pristali, da bi izvajali poskuse?

Glede izginutja letala se tako pojavljajo številne teorije zarote, ena od njih je, da je pristalo na skrivnostnem, sicer neposeljenem otoku Diego Garcia, kjer je tudi letališče. Gre za britanski otok na katerem pa naj bi ameriška vojska izvajala poskuse. Med potniki na letalu je bilo namreč tudi 20 uslužbencev družbe Freescale semiconducter iz Austina v ameriški zvezni državi Teksas. Gre za izjemne strokovnjake na področju visoke tehnologije, ki jo uporabljajo tudi za vojne namene.

Teroristični napad?

Pojavila so se tudi namigovanja o terorističnem napadu, ki so postala vse glasnejša, ko se je izkazalo, da sta se dva potnika na letalo vkrcala z ukradenima potnima listoma. Po pregledu seznama potnikov se je namreč izkazalo, da sta Avstrijec in Italijan, ki naj bi bila na letalu, daleč proč na varnem ter da so jima potni list že pred leti ukradli na Tajskem. Sumljiva potnika, ki sta se z njunima potnima listoma vkrcala na letalo, pa sta letalsko vozovnico za nameček kupila skupaj. 

Pojavila so se tudi ugibanja, da je morda glavni pilot letala storil svojevrsten samomor. A tovrstne teorije so zanikali njegovi bližnji in sodelavci, ki so povedali tudi, da je 53-letni Zaharie Ahmad Shah odličen pilot. Kasneje so se pojavile informacije, da se je pilot ločeval in ni bil v stanju, da bi pilotiral.  

Je bilo letalo sestreljeno?

Britanski novinar Nigel Cawthorne  je v svoji knjigi podpirl teorijo, ki jo je začel novozelandski delavec na naftni ploščadi Mike McKay, ki je povedal, da je videl goreče letalo kako pada nad Tajskim zalivom. V času, ko je letalo izginilo, je v Južnokitajskem morju potekalo več vojaških vaj, ZDA, Južne Koreje, Kitajske, Japonske, Indonezije … Avtor te teorije tako zagovarja, da so letalo sestrelili. 

Ponesrečena ugrabitev?

Po eni od teorij naj bi prišlo do borbe za nadzor nad letalom, ki se je končala z medsebojnim uničenjem. Analiza malezijskih oblasti kaže, da je letalo imelo nenavadno pot, ko je zapustilo civilne radarje, saj naj bi se povzpelo na višino 13700 metrov, nato pa naj bi se hitro spustilo. Strokovnjaki menijo, da je možen manever pilotske ekipe, da bi tako zmedli ugrabitelje.

Dvig na višino 13700 metrov bi lahko zahtevali tudi ugrabitelji, ki so želeli ubiti potnike. Na taki višini bi lahko dekompresirali kabino, kisika bi nato zmanjkalo v 12 do 15 minutah. V tem primeru bi morali ugrabitelji imeti ugrabitelji drug dostop do kisika. Po tej teoriji je očitno, da ugrabiteljem ni uspelo, saj so tudi oni umrli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.