Svet
28 ogledov

Kam je izginilo 300 novorojenčkov?

Starši več kot 300 novorojenčkov v Srbiji iščejo resnico o usodi svojih otrok, za katere jim je bilo rečeno, da so umrli med porodom. Dejstvo je, da starši niso nikoli videli njihovih trupelc.

Po poročanju Radio Televizije Srbije (RTS) nekateri izmed staršev, katerih novorojenčki so pred 30 leti izginili neznano kam, sumijo, da so bili ti žrtve nezakonite preprodaje otrok, medtem ko Saša Janković, srbski odvetnik na področju človekovih pravic, poudarja, da je v večini primerov problem slabo vodenje dokumentacije in površno administrativno delo.

"Trupelca nam niso dovolili videti"
Novinarji navajajo izjavo Mirjane Novokmet, ki je v eni izmed srbskih bolnišnic rodila daljnega leta 1978. "Rekli so nam, da je bil dojenček rojen mrtev. Ko smo prosili, da nam pokažejo trupelce, so nas zavrnili z besedami, da smo mladi ter da bomo imeli še veliko otrok. Takoj sem vedela, da se dogaja nekaj sumljivega," je zatrdila Novokmetova.

Odvetnik Janković se je med svojo obširno preiskavo dokopal do podatkov, ki na neki način potrjujejo trditve staršev. Navaja primere, kako so nekateri v bolnišnicah vedno znova dobili odgovor, da se je dokumentacija o njihovih otrocih izgubila ali je bila uničena, vendar pa je bila ta kasneje najdena.

Janković opozarja, da se v številnih primerih ne more povsem z gotovostjo brez nadaljnje preiskave zatrditi, da so otroci dejansko umrli, kakor tudi ni jasno, kam so shranjevali njihova trupelca. "Nikakršnih podatkov ni o tem, kdo je podpisoval obdukcijska in patološka poročila," navaja.

Odvetnik je zato srbski skupščini predlagal, naj ta sprejme poseben zakon, ki bi pomagal pri iskanju resnice o izginulih otrocih in odgovorne osebe končno privedel pred sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.