Svet
28 ogledov

Kam je izginilo rusko letalo?

Suhoj superjet 100 Žurnal24 main
Rusko letalo suhoj superjet 100 s 46 potniki in člani posadke na krovu, ki je bilo na predstavitvenem letu, je danes izginilo južno od indonezijske prestolnice Džakarta, je sporočil vodja civilnega letalstva na indonezijskem prometnem ministrstvu Herry Bakti.

"Letalo je z radarjev izginilo v bližini vulkana Salak pri mestu Bogor nedaleč od Džakarte. Še vedno ga iščemo in ne moremo potrditi, ali je strmoglavilo," je pojasnil Gagah Prakoso, predstavnik indonezijske agencije za zaščito in reševanje.

V okolici 2.200 metrov visokega vulkana, v bližini katerega je letalo izginilo, sedaj poteka obsežna reševalna akcija, v kateri sodeluje več sto reševalcev, policistov in vojakov. Zaradi gostih oblakov in močnih vetrov sta se dva helikopterja, ki so ju poslali na prizorišče, že morala vrniti. Z reševanjem v zraku bodo nadaljevali jutri, reševanje na tleh pa bo potekalo tudi ponoči. "Sumimo, da je letalo strmoglavilo, a tega ne vemo zagotovo," je povedal vodja reševalcev Marsdya Daryatmo.

"Po telefonu poskušamo dobiti naše fante na letalu. Včasih klic uspe, včasih prekine. A nihče se ne oglasi," pa je za BBC dodal bloger Sergey Dolya, ki je spremlal del ekipe na letalu.

Reševanje iz zraka naj bi se zato nadaljevalojutri, reševanje na kopnem pa še poteka in naj bi trajalo celo noč.

Letalo je vzletelo z letališča Halim Perdanakusuma na vzhodu Džakarte okoli 14. ure po lokalnem času. Ob 14. uri in 50 minut je z višine 3000 metrov padlo na okoli 1800 metrov, so še sporočili iz agencije za zaščito in reševanje.

Letalo je imalo večkrat zamudo

S potniškim letalom suhoj superjet, ki lahko sprejme do 100 potnikov in prevozi razdaljo do 4600 kilometrov, si Rusija želi zagotoviti tržni delež na trgu srednje velikih letal, kjer ji konkurenco predstavljata brazilska družba Embraer in kanadski Bombardier.

Po prvem poletu leta 2008 se je večkrat zgodilo, da je imelo letalo zamude. Kljub temu ga za zdaj uporabljata največji ruski letalski prevoznik Aeroflot in armenska letalska družba Armavia, naročili pa so ga tudi v nekaterih drugih letalskih družbah v Rusiji in drugod po svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.