Svet
5 ogledov

Kampanja bo odločala

Danes kaže, da se bo volitev zagotovo udeležilo 33 odstotkov vprašanih, ob dobri Žurnal24 main
Po naši anketi bi na evropskih volitvah zmagala SDS. V naslednjih dveh tednih lahko pričakujemo bistvene spremembe, napoveduje Zenel Batagelj.

Kampanja se sploh še ni dobro začela, zato se lahko "volilna tekma še obrne na glavo", analizira Zenel Batagelj iz Valicona, ki je raziskavo opravil. V telefonski raziskavi med 16. in 19. majem so poklicali 412 anketirancev, ki so imeli na voljo zgolj imena strank, ne pa tudi kandidatov.

Vpliv posameznikov večji
Rezultati v grafu po Batageljevih besedah odslikavajo trenutna razmerja sil med strankami. "NSi je tako visoko, ker edino pri njej volivci vedo, kaj je v ozadju. Da je Lojze Peterle glavna zgodba," pojasnjuje Batagelj visoko uvrstitev stranke, ki jeseni ni prestopila parlamentarnega praga. Tudi pri drugih listah je vpliv posameznikov dejansko močnejši, le da volivci še ne vedo točno, kdo so kandidati.

 

 

To se bo pokazalo v prihodnjih tednih kampanje, posebno velik vpliv na končno odločitev pa ima zadnji teden.

Kaj bo odločilno?
"Pred petimi leti, ko smo evropske poslance volili prvič, še nismo vedeli, kaj sploh volimo. Letos bo ključno, kaj bodo kandidati povedali o konkretnih vprašanjih," pravi Batagelj.
Volilna udeležba bo očitno nizka. Naš sogovornik napoveduje: "Med 33 in 40 odstotki, če bodo dobre kampanje." Z višjo udeležbo bi pridobile predvsem stranke Zares, LDS in SNS, izgubila pa predvsem SDS.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.