Svet
4 ogledov

Kampuscheva toži Heute

Kampuscheva tudi na svobodi nima miru. Žurnal24 main
Kampuscheva, ki je pred dvema letoma pobegnila iz osemletnega ujetništva, toži dunajski časnik Heute, ki je objavil zasebne podrobnosti o njenem odnosu z ugrabiteljem Wolfgangom Priklopilom.

Avstrijka Natascha Kampusch, ki je pred dvema letom pobegnila iz osemletnega ujetništva, toži dunajski časnik Heute, ki je pred kratkim objavil zasebne podrobnosti o njenem odnosu z ugrabiteljem Wolfgangom Priklopilom.

Natascho Kampusch je leta 1998 pri njenih desetih letih na poti v šolo ugrabil tedaj 36-letni Priklopil. Vsaka sled za dekletom se je nato izgubila vse do leta 2006, ko ji je po osmih letih ujetništva uspelo pobegniti. Priklopil je nato le nekaj ur po njenem pobegu naredil samomor.

Odvetnik Kampuscheve Gerald Ganzger je danes dejal, da bo njegova, zdaj 19-letna klientka tožila brezplačni časnik Heute, saj naj bi ta kršil njeno pravico do zasebnosti. Heute je namreč objavil izvlečke iz policijskega poročila o tem, kaj naj bi se v času, ko je bila Kampuscheva ugrabljena, dogajalo med njo in Priklopilom. Kampuscheva je vedno vztrajala, da bi te podrobnosti rada ohranila zase.

V tisku so se že takoj po njenem pobegu začela pojavljati namigovanja, da je dekle z ugrabiteljem prostovoljno imelo tudi spolno razmerje, kar naj bi ugotovila tudi policistka, ki se je s Kampuschevo pogovarjala takoj po njeni osvoboditvi. Kljub vsemu preiskovalci tega niso potrdili.

Heute enkrat že plačal odškodnino
Policija si je med preiskavo prizadevala, da bi dokaze o zasebnih podrobnostih, vključno z videoposnetkom, ki so ga zasegli pri Priklopilu, ohranila v tajnosti. Kljub temu je Heute uspel dobiti dostop do policijskih poročil, v katerih je policistka Sabine Freudenberger, ki se je s Kampuchevo pogovarjala takoj po njenem pobegu, opisala, kaj se je dogajalo med njenim ujetništvom. Ob tem je Ganzger še pojasnil, da je njegova varovanka vložila tudi tožbo zoper neznano osebo, ki je zlorabila položaj in policijsko poročila predala medijem.

Sodišče je časniku Heute sicer že decembra naložilo plačilo 13 tisoč evrov odškodnine Kampuschevi, potem ko je časnik objavil fotografije, na katerih Kampuscheva v eni od dunajskih diskotek pleše v družbi nekega moškega. Fotografije so bile nato objavljene tudi v drugih evropskih časopisih, med drugim v britanskem Daily Mailu in nemškem Bildu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.