Svet
15 ogledov

Kanada odstopila od Kjotskega protokola

Onesnaženost zraka v Pekingu Žurnal24 main
Kanada bo tudi formalno odstopila od Kjotskega protokola. Ta "ne predstavlja poti naprej za Kanado", je dejal minister za okolje.

Kanade ne bomo več našli na seznamu držav, ki se držijo določil Kjotskega protokola. Gre za mednarodni sporazum, ki poskuša zmanjšati emisije ogljikovega dioksida in petih drugih toplogrednih plinov, sprejelo pa ga je več kot 140 držav.

Okoljski minister Peter Kent pravi, da "Kjoto ni pot naprej za rešitev klimatskih sprememb". Državo bodo zaradi izstopa verjetno doletele finančne sankcije. "Kjotski protokol je za Kanado zgodovina in zato uveljavljamo našo pravico do izstopa," še pojasnjuje Kent.

Zapuščina nesposobne vlade

Pravi, da bi njegovo državo spoštovanje določil iz sporazuma stalo 10,3 milijarde evrov, kar na povprečno kanadsko družino nanese 1.600 dolarjev (1.200 evrov). "To je strošek za Kanadčane, zapuščina prejšnje nesposobne liberalne vlade," je oster. Po njegovem se bodo emisije v dokaj podobni meri kljub takšni investiciji še nadaljevale, saj dve največji onesnaževalki – ZDA in Kitajska – nista del držav, ki so sprejele omenjeni sporazum. Zavzema se za nov dogovor, ki bi spodbujal tudi ekonomski razvoj, poroča BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.