Svet
64 ogledov

Kanader po vodo za požar v "Savudrijsko valo"

Kanader v akciji Hrvoje Jelavić/Pixsell
Na hrvaški strani mejnega prehoda Dragonja je izbruhnil hud požar, ki ga je najverjetneje povzročila prometna nesreča motorista. Gasilcem ga je kljub močnemu vetru uspelo lokalizirati.

Požar je izbruhnil okoli 10. ure dopoldan, po poročanju Glasa Istre zarad motorista, ki je padel. Pri tem so iskre zanetile gorivo, ki je začelo iztekati iz rezervoarja.

Skupno se je z ognjenimi zublji borilo 23 gasilcev z osmimi vozili, ki so uspeli požar okoli 14.30 lokalizirati potem, ko jim je na pomoč priletelo letalo kanader, ki je polil morsko vodo po težko dostopnem terenu. Začasno so sicer morali izklopiti tamkajšnji daljnovod in zapreti lokalno cesto.

"Piranski zaljev" jim ne gre več z jezika

Glas Istre navaja, da je kanader morsko vodo za gašenje v svoje rezervoarje vsrkal v "Savudrijski vali". Kot je znano, gre za Piranski zaliv, ki so ga Hrvatje pred dobrim desetletjem začeli striktno poimenovati z novim imenom, ki dotlej na zemljevidih ni nikoli obstajalo. S tem so enostransko nadomestili več kot stoletje in pol uporabe splošno uveljavljenega imena Piranski zaliv, tudi na zemljevidih v hrvaškem jeziku.

Komentarjev 5
  • vidralas 13:44 05.avgust 2012.

    Verjetno ti ne bi bilo vseeno ,da bi Ljubljano preimenovali v Laibach.Vidiš, v tem je problem.Tam,kjer je naše ozemlje,želim in zahtevam,da se ozemlje ali zaliv,imenuje tako kot me je naučila mati,torej v slovenščini.Če ti slovenščina ni pri srcu,je tvoj problem.Toda ...prikaži več prej ko slej boš pač moral spoštovati jezik države v kateri živiš.

  • bla_blabla 00:59 05.avgust 2012.

    Tak kot nasi glupi politiki vsem lezejo v rit, bo na koncu meja med Izolo in Koprom....tak da iemna so bistvena. Poglej malo v zgodovino, se je ze parkrat tako zacelo (z drugim imenom) in cez nekaj casa hoppp je ...prikaži več sel del zemlje k sosedom.

  • Bizgec 00:37 05.avgust 2012.

    In kaj ima materinscina pri temu, da zalivu pravijo ali "Piranski zaljev" ali pa "Savudrijska vala"?