Svet
15 ogledov

Kanadsko vrhovno sodišče odobrilo evtanazijo

Evtanazija You tube
Pravico do evtanazije ustavno sodišče priznava odraslim in neozdravljivo bolnim.

Kanadsko vrhovno sodišče je odobrilo evtanazijo pomoči za odrasle s hudimi in neozdravljivimi zdravstvenimi težavami, ki za to zaprosijo.

Sodišče je soglasno razsodilo, da je prepoved pomoči zdravnika pri smrti v nasprotju s kanadsko listino pravic in svoboščin.

Odločitev zamrznjena za eno leto

Odločitev je sicer zamrznilo za eno leto, da bi lahko poslanci ustrezno spremenili zakonodajo, povezano z vprašanjem, ki deli kanadsko javnost.

Vrhovno sodišče je odločalo v primeru družin dveh žensk iz Britanske Kolumbije na zahodu Kanade, ki sta trpeli za neozdravljivimi boleznimi in sta sicer že umrli. Ena od njiju, Gloria Yaylor, je umrla zaradi okužbe, druga, Kay Carter, pa je odpotovala v Švico, kjer je evtanazija dovoljena. Pred tem je 89-letnica dejala, da se boji "umiranja po korakih".

"Družbene vrednote so se od leta 1993 spremenile"

Leta 1993 je kanadsko vrhovno sodišče v primeru pionirke v boju za pravico umreti Sue Rodriguez prepovedalo zdravniško pomoč pri smrti, kar je utemeljilo z zaščito ranljivih oseb. V današnji odločitvi je sodišče izpostavilo, da so se družbene vrednote v Kanadi od leta 1993 spremenile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.