Svet
17 ogledov

Kanček upanja za Ison

Komet Isos Nasa
Potem ko so znanstveniki komet Ison že pokopali, sedaj pravijo, da so mogoče bili preuranjeni.

Znanstveniki menijo, da je komet Ison, ali vsaj delček njega, preživel srečanje s Soncem. Sprva so mislili, da je bila bližina Sonca usodna, saj na teleskopu niso zaznali pričakovane svetlobe, ki bi jo komet oddajal, če bi srečanje s Soncem preživel.

Z zadnjih slik, ki so jih dobili s teleskopa, pa je razbrati, da majhen delček kometa nadaljuje svojo pot. Znanstveniki priznavajo, da so presenečeni in navdušeni, a opozarjajo, da to še ne pomeni nič. Kakšen je omenjeni delček kometa, bodo namreč pokazale šele prihodnje ure in dnevi. Lahko se namreč zgodi, da bo komet še naprej svetil, ali pa dokončno ugasnil.

Astrofizik Karl Battams pravi, da jih komet v letu dni, kolikor ga spremljajo, ne neha presenečati in jim zastavljati nova vprašanja. "Prav tipično je, da prav na koncu, ko smo rekli, 'da, ugasnil je, umrl, je, izgubili smo ga v Soncu', se nekaj ur za tem, spet pojavi," je dejal Battams. Več o usodi kometa bo znanega čez nekaj dni, ko bodo znanstveniki pregledali vse podatke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.