Svet
54 ogledov

Kandidat za prvo presaditev glave

Valerij Spiridonov facebook/valerij spiridonov
Valerij Spiridonov bo, kot kaže, prvi človek, katerega glavo bodo poskusili presaditi na zdravo telo.

Valerij Spiridonov bo, kot kaže, prvi človek, katerega glavo bodo poskusili presaditi na zdravo telo. Svoje življenje je pripravljen dati v roke kontroverznemu zdravniku Sergiu Canaveru, ki je prepričan, da je tako operacijo mogoče izvesti že prihodnje leto. Njegovi kritiki so prepričani, da so to le sanje in da je nor. 

30-letni Valerij se je rodil z Werdnig-Hoffmanovo boleznijo in je prikovan na voziček, za Daily Mail pa je povedal, da je njegova odločitev za operacijo dokončna. "Če se bojim? Seveda se, ampak ni samo zelo strašljivo, ampak tudi zelo zanimivo,“ je dejal Rus, doma iz mesta Vladimir, okrog 150 kilometrov vzhodno od Moskve. "Poleg tega nimam veliko izbire. Če ne poskusim, bo moja usoda zelo žalostna. Vsako leto je slabše," je dejal. 

Z zdravnikom se še ni srečal

Z zdravnikom se je pogovarjal le po Skypu, Canavero pa je z CNN dejal, da dobiva veliko elektronski sporočil in pisem od ljudi, ki jih postopek zanima, a da bodo prvi pacienti ljudje, ki imajo mišične degenerativne bolezni.

Kritiki pravijo, da so njegovo načrti nerealni in ga primerjajo z doktorjem Frankesteinom, Arthur Caplan, odgovoren za medicinsko etiko v  newyorkški univerzitetni bolnišnici Langoone ha je označil za norega. Hunt Batjer, predsednik združenja ameriških nevrokirurgov pa je dejal, da presaditve svoje glave ne bi dovolil, saj je "veliko stvari hujših od smrti". 

Strošek 36-urne operacije, po kateri bi bil pacient štiri tedne v komi, je ocenjen na več kot deset milijonov evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.