Svet
9 ogledov

Kaos in nered na sudanskih voliščih

1/5
Žurnal24 main
V Sudanu prve volitve po letu 1986. Kako je to videti? Pred volišči so dolge vrste; lističi so natisnjeni le v enem jeziku, čeprav sta uradna jezika dva; številni niso vpisani v imenike.

Tudi drugi dan prvih večstrankarskih volitev po letu 1986 so zaznamovale številne nepravilnosti, a kljub temu glasovanje poteka mirno.

Prve volitve po 1986
Okoli 16,5 milijona volilnih upravičencev izbira poslance parlamenta, predsednika države in predstavnike lokalnih oblasti. Rezultati volitev naj bi bili znani 18. aprila.

Številne težave na voliščih
Pred volišči so precej dolge vrste čakajočih, sicer pa to ni bila edina težava: ob odprtju volišč včeraj je ponekod primanjkovalo volilnih lističev, številni volivci pa tudi niso bili vpisani v imenike, zaradi česar so ponekod izbruhnili neredi.

Poleg tega so bili lističi za volitve predsednika natisnjeni zgolj v arabščini, čeprav je na jugu Sudana uradni jezik tudi angleščina.

Volitve bodo podaljšali
Sicer pa je danes volilna komisija sporočila še, da se bodo volitve podaljšale za dva dneva, torej do 16. aprila, in sicer zaradi zamud z odprtjem volišč po vsej državi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Slovensko podjetje zamenjali za sudansko
Lističe bi sicer moralo natisniti podjetje iz Slovenije, vendar je sudanska volilna komisija nato izbrala lokalnega tiskarja. S tem je tudi hudo razjezila opozicijo, ki meni, da želijo oblasti s tiskanjem dodatnih lističev poneveriti rezultat volitev. Zato so se tudi odločili za bojkot volitev.

Nadzor nad vso državo?
Kot smo poročali že včeraj, opozicija vladajočo Al Baširjevo Nacionalno kongresno stranko obtožuje, da s pomočjo državnih sredstev obvladuje in si prikraja domala vse medije v državi ter celo nadzira državno volilno komisijo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.