Svet
20894 ogledov

Kaos na Hrvaškem: "Če ni nujno, ne odhajajte na ceste!"

Sneg
"Ne podajajte se na ceste," opozarja hrvaški avtoklub. Razmere so resne.

Na Hrvaškem so trenutno izredno slabe vremenske razmere. Piha orkanski veter, v Dalmaciji sneži. V poznih večernih urah je sneg zajel dolino Neretve in se nato postopoma razširil ter dosegel tudi Makarsko riviero, Omiš in Split. Pobelilo je tudi otoke, kot sta Brač in Korčula. V nekaj urah je tam padlo nekaj centimetrov snega. 

Včeraj zvečer se je ob 21. uri temperatura spustila do ledišča, na kar se je sneg začel prijemati cestišč. Zaradi zapadlega snega je na posameznih delih Pelješca prišlo do prometnega kaosa. 

Dodatno težave povzroča močna burja, ki na posameznih mestih piha tudi s hitrostjo, višjo od 100 kilometrov na uro. 

Dodatno je prebivalce zgodaj zjutraj prestrašil še potres z magnitudo 3,6. Epicenter je bil 23 kilometrov severovzhodno od Splita. "Najprej sneg, nato potres. Se bo odprla še zemlja pod nami," je pestro dogajanje komentiral eden od bralcev na spletni strani seizmološkega centra. 

Dalmacija odrezana od preostale države

Razmere so take slabe, da je Dalmacija odrezana od preostale Hrvaške. Po podatkih tamkajšnjega avtokluba je pot proti Dalmaciji možna samo po dveh državnih cestah, in to samo za osebna vozila. Polna so vsa počivališča ob avtocesti A1, zato oblasti vse pozivajo, naj se ne odpravljajo na pot, dokler se vremenske razmere ne umirijo. 

Zaradi močnega vetra so zaprte številne ceste in mostovi, med drugim avtocesta med razcepoma Sveti Rok in Posedarji, avtocesta Reka - Zagreb med Kikovico in Delnicam, most na otok Pag. Na posameznih odsekih je dovoljen promet le za osebna vozila. 

Sneži v Lici, Dalmaciji in Slavoniji. Ceste so mokre in spolzke v večjem delu države, zaradi nizkih temperatur je na posameznih odsekih možna poledica. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • lotus 20:55 23.marec 2018.

    CRO JE ZAKON....HAHAHA KOČIJAŠI DUNAJSKI

  • lotus 20:54 23.marec 2018.

    Zdenko cigan te naredu,ostali i ti Cepek(c) zgnjijte zafrustriranci p......i lahka vam zemlja

  • migi 14:02 23.marec 2018.

    pa kaj!!!! Zmrznejo naj....nobene škode!!!!!