Svet
11 ogledov

Kaos na poljskih mejah

Beloruska voznika tovornjaka si že peti dan pripravljata večerjo v kabini svojeg Žurnal24 main
Na Poljskem zaradi protestnih dejavnosti carinikov na vzhodni meji prihaja do velikih prometnih zastojev. Tovorna vozila tako čakajo na prečkanje meje tudi po več dni.

Zaradi kritičnih razmer se je v ponedeljek popoldne v zadevo vključil poljski premier Donald Tusk, kar je, kot kaže, prineslo napredek. Carinski uslužbenci v Lublinskem vojvodstvu so se namreč v ponedeljek zvečer odločili končati protestne dejavnosti in se vrniti na delo.

Odločitvi za prekinitev protesta v tej poljski administrativni enoti naj bi botrovalo posredovanje poljskega premierja. Ta se je v ponedeljek sestal z vodji carinskih služb v treh vojvodstvih – Podlaškem, Lublinskem in Podkarpatskem – in carinikom obljubil oblikovanje novega zakona o carinski službi ter izplačilo mesečne premije v višini okoli dvesto evrov. Cariniki sicer poleg višjih plač zahtevajo tudi boljšo pravno zaščito pred obtožbami o korupciji in večje pokojninske ugodnosti.

Protestne dejavnosti so se intenzivirale pred tednom dni, ko so cariniki, ki uradno stavke niso razglasili, začeli množično odhajati na bolnišk dopuste in neplačan dopust. Zaradi tega so se na poljski meji z Rusijo, Belorusijo in Ukrajino nabrale večkilometrske kolone predvsem tovornih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.