Svet
7 ogledov

Kapitan Coste predaval na univerzi

Francesco Schettino Reuters
Kapitan pred dobrim letom potopljene križarke Costa Concordia spet sproža jezo v javnosti. O najboljših praksah za reševanje v sili je predaval na rimski univerzi.

Kapitan Francesco Schettino, ki je z ladjo Costa Concordia doživel brodolom ob italijanskem otoku Giglio, spet razvnema javnost. Na rimski univerzi je namreč predaval o najboljših praksah za reševanje v sili, so danes poročale tuje tiskovne agencije.

Schettina, imenovanega tudi "strahopetni kapitan", saj je domnevno zapustil ladjo še preden so bili vsi potniki na varnem, je k predavanju na seminar kriminologije povabil profesor na univerzi La Sapienza v Rimu. In to kljub sojenju zoper kapitana, v katerem presojajo njegovo odgovornost za smrt 32 ljudi, ki so umrli v brodolomu.

Italijanska ministrica za izobraževanje Stefania Giannini je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala, da je novica "neprijetna", medtem ko se je dekan univerze od dogodka distanciral, češ da o tem ni bil obveščen. Je pa izbor predavatelja ocenil za "neprimerno izbiro".

"Poklicali so me, ker sem strokovnjak. Moral sem predavati o soočanju s paniko," je Schettino dejal za časnik La Nazione daily. Dodal je, da je na predavanju uporabil 3D model ladje Costa Concordia z namenom demonstrirati, kako se izvaja evakuacija. "Vem, kaj je treba storiti v tovrstnih situacijah," je dejal.

Schettino je sicer obtožen, da ni odredil pravočasne evakuacije, dokler se ni ladja že začela prevračati, kljub temu, da je vedel, da se potaplja zaradi trčenja ob skale.

Schettinu grozi do 20 let zapora zaradi uboja, brodoloma in zapustitve ladje.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 08:32 07.avgust 2014.

    Kaj , a mogoče navigacijo ?

  • Vojko Renko 20:53 06.avgust 2014.

    On že ve kako se reševati. Iz prve roke