Svet
24 ogledov

Kapitan se je opravičil: "Žal mi je"

Francesco Schettino Reuters
Padli kapitan Francesco Schettino se je na danšanjem zaslišanju rokoval s preživelimi in se jim opravičil.

V italijanskem Grossetu  je danes potekalo zaslišanje, na katerem bodo odločili, ali bodo sprožili proces proti Francescu Schettinu, kapitanu potniške ladje Costa Concordia, ki je doživela brodolom 13. januarja letos. Umrlo je 32 oseb, dveh trupel še vedno odkrili. Tudi ladje še niso premaknili s kraja, kjer je nasedla. Poleg kapitana je v presikavi še osem oseb iz družbe.

Schettino je na zaslišanje, ki je potekalo v gledališču, prišel skozi stranska vrata in se tako izognil novinarskim vprašanjem. Po poročanju agencij je bil na zaslišanju sproščen, pogovarjal se je s svojim odvetniki, odvetniki preživelih in člani družin.

Priznal je napake in hkrati družbo Costa Cruises obtožil, da je napačno reagirala. Luciano Castro, italijanski potnik, je dejal, da se je Schettino zdel v zadregi, ko sta se pogovarajala danes na zaslišanju. Dva preživela potnika iz Nemčije pa sta dejala, da jima je segel v roko in se opravičil.

Nihče ne bi smel umreti

Schettino sicer ni govoril med  današnjim zaslišanjem, so pa njegovii odvetniki dejali, da sprejema krivdo in si želi, da se odkrije vsa resnica. Odvetniki, ki zastopajo družine žrtev, želijo, da bi na sojenju ugotovili, kakšna je širša slika, ne le osebna odgovornost kapitana.

"Ti ljudje niso umrli zaradi kapitana Schettina, umrli so zaradi korporacije, njihoveg malomarnega poslovanja in varnostnih postopkov. Ni bilo razloga, da bi kdorkoli umr," je dejal odvetnik Peter Ronai.

Na zaslišanju bodo predstavili tudi kaj je zabeležila ladijska črna skrinjica in analizo nesreče vrste strokovnjakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.