Svet
9 ogledov

Kapitan za dejanje obtožil lastnike

Potapljajoča se Costa Concordia 21. januarja 2012 Reuters
Zgodba o potopu Coste dobiva nov preobrat. Kapitan je prijatelju namreč dejal, da so ga k takšnemu dejanju napeljali lastniki.

Po nesreči je kapitan Schettino v telefonskem pogovoru prijatelju dejal, da so ga njegovi šefi prisilili, da je zaplul tako blizu otoka Giglio. Vse skupaj le zato, da bi potnikom pričaral spektakel. Italijanska policija je po prijetju kapitana posnetek posnela.

 

"Vedno so mi govorili: 'Pluj tu, pluj tam.' Mogoče nekdo drug v takšni situaciji ne bi pristal na njihove ukaze. Pritisk so izvajali ves čas in nato sem podlegel. Zdaj bom jaz plačeval ceno za to," je Schettino nekaj ur po nesreči v telefonskem pogovoru dejal prijatelju, piše the Telegraph.

Lastniki družbe Costa Concordia trdijo, da kapitanu nikoli niso dali dovoljenja, da zapluje tako blizu otoka, ter da se je sam odločil za takšno dejanje. Vendar posnetki pogovora med kapitanom in uslužbenci družbe potrjujejo kapitanovo zgodbo. Lastniki družbe so res spodbujali takšno prakso zaradi boljšega javnega mnenja o družbi in veselja potnikov.

Upanja za preživele ni

Medtem potapljači še vedno iščejo pogrešane v trupu ladje, čeprav upanja, da bi nesrečo, ki se je zgodila 13. januarja, še kdo preživel, praktično ni. Podatki o tem, koliko potnikov pogrešajo, še vedno niso natančni, saj vsi očitno niso bili v registru. Govorijo celo o 24 ali 25 potnikih.

Potapljači pa se pri prebijanju skozi velikansko ladjo soočajo z zelo težkimi razmerami, izpostavljajo predvsem neznosen smrad po razpadajočih truplih.

Schettino je v pogovoru s policijo tudi večkrat poudaril, da navigacijski sistem ni zaznal čeri.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 23:36 25.januar 2012.

    Hebala vas novinarje majka blesave. SMRAD NI OD RAZPADAJOČIH TRUPEL , TA SO V VODI, ampak od POKVARJENE POLITE ,in BREBRNJENE HRANE v restavracijah, smrdi 4000 pripravljenih porcij večerje buh vas nima rad blesave in pa gnitja mesa in zelenjave ...prikaži veče v frižiderih , ki to već niso !!!! Pa kolkrat bom moral to ponoviti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

  • allstarr111 19:41 25.januar 2012.

    No nazadnje se bo pokazalo da so lastniki namerno ukazali plutje blizu obale, da se pač ladija potopi in kasirajo odškodnino, ker so imeli z ladjo bolj zgubo kot dobiček.