Svet
13 ogledov

Kapitanu 16 let zapora

razno 12.09.13. The capsized cruise liner Costa Concordia lies surrounded by cra razno 12.09.13. The capsized cruise liner Costa Concordia lies surrounded by cra
Sodišče ga je spoznalo za krivega za brodolom ladje, v katerem je umrlo 32 ljudi.

Kapitana leta 2012 ponesrečene luksuzne potniške ladje Costa Concordia Francesca Schettina je sodišče v Grossetu nocoj obsodilo na 16 let zapora zaradi krivde za brodolom ladje, v katerem je umrlo 32 ljudi.

Na pet let so ga obsodili zaradi povzročitve brodoloma iz malomarnosti, na deset let pa zaradi večkratnih ubojev. Ker je ladjo zapustil, ko so na njej bile še mladoletne osebe in invalidi, je bil obsojen še na leto dni zapora.

54-letnemu kapitanu so tudi dosmrtno prepovedali opravljanje javnih funkcij, za pet let pa so mu prepovedali delati v njegovem poklicu.

Milijoni sodnih stroškov in odškodnin

Skupaj z lastnikom ladje, družbo Costa Crociere, mora plačati tudi milijone evrov sodnih stroškov in odškodnin dolgi vrsti tožnikov, med katerimi so žrtve nesreče, italijanske oblasti, regija Toskana in otok Giglio, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodniki so sodbo izrekli po 19-mesečnem sojenju in potem, ko jih je Schettino danes v zadnjem nastopu pozval, naj ga oprostijo krivde. Na razsodbo se lahko pritoži tako obramba kot tožilstvo, ki je zanj zahtevalo 26 let in tri mesece zapora.

Sodišče je v sodbi danes tudi zavrnilo zahtevo tožilstva, da ga po obsodbi na zaporno kazen takoj aretirajo zaradi bojazni, da bi lahko pobegnil v tujino. Odločitev je bila pričakovana, saj v Italiji zapornih kazni ne izvršijo, dokler niso končani vsi prizivni postopki.

Edini obtoženec

Schettino je edini obtoženec zaradi nesreče Coste Concordie 13. januarja 2012, ki je, potem ko je skrenila s poti, z več kot 4200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila.

Schettino je danes dejal, da je 13. januarja 2012 deloma umrl tudi on, pri tem pa, tako kot ves čas, znova izpostavil, da je grešni kozel in da so spregledali odgovornost drugih članov posadke.

V zameno za priznanje krivde so se namreč že pred sojenjem za kazni do treh let zapora s sodiščem dogovorili štirje člani posadke in menedžer lastnika ladje, družbe Costa Crociere. Ta se je sicer izognila kazenskemu pregonu, ko je leta 2013 pristala na plačilo milijona evrov kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.