Svet
31 ogledov

Kapitanu potopljenega trajekta 36 let zapora

trajekt Južna Koreja EPA
Južnokorejsko sodišče je kapitana trajekta Sewol, ki je potonil 16. aprila letos, obsodilo na 36 let zapora.

Aprila je na poti na otok Džedžu potonil južnokorejski trajekt z več kot 470 ljudmi na krovu, med njimi je bila večina dijakov. Sodišče je ob izreku kazni kapitanu Leeju Joonu Seoku zapisalo, da ni opravil svojih dolžnosti. V nesreči je umrlo več kot 300 ljudi. 

Tožilstvo je za kapitana zahtevalo smrtno kazen. 69-letni kapitan naj bi skupaj z drugimi člani posadke po trditvah tožilstva ladjo zapustil brez kakršnihkoli prizadevanj za rešitev potnikov. Kapitan se je med sojenjem za svoje ravnanje ob nesreči opravičil. Zatrdil je tudi, da mu je nesreča ohromila zmožnost odločanja. Sodišče se ni odločilo za smrtno kazen. V obrazložitvi so zapisali, da nimajo dokazov, da so se kapitan in drugi obtoženi zavedali, da bo njihovo ravnanje botrovalo smrtnim žrtvam.

Uboja iz malomarnosti je bil obtožen še en član posadke, ki so mu prisodili 30 let zapora. Trinajstim drugim članom posadke so prisodili zaporne kazni do 20 let zapora. 

Ločeno sodijo zaposlenim v podjetju, ki je imelo v lasti trajekt. Lastnika podjetnika, milijarderja Yoo Byung-euna so kmalu po nesreči našli mrtvega. 

Pogrešanih ne iščejo več

Trajekt je potonil 16. aprila letos. Vzrok za nesrečo je bila preobremenjenost plovila. Rešilo se je le 174 ljudi, tudi zaradi neustreznega odziva posadke, ki je potnikom ukazala, naj ostanejo, kjer so, čeprav je ladja že začela toniti. Uradno so potrdili 295 smrtnih žrtev tragedije, še vedno pogrešajo devet ljudi.

Tik pred razglasitvijo sodbe je pristojno južnokorejsko ministrstvo sporočilo, da so končali iskanje pogrešanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.