Svet
73 ogledov

Kaprunska nesreča gre v Strasbourg

Ostanki vagona zobate vlečnice. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Svojci 155 žrtev nesreče na smučišču Kaprun, kjer so pred desetimi leti umrli tudi štirje Slovenci, bodo vložili tožbo proti Avstriji na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Odvetnik svojcev Gerhard Podvovsovnik je pojasnil, da sojenje leta 2004, ko je bilo oproščenih 16 oseb, ni bilo pravično. Avstriji Podvovsovnik očita, da se je vmešavala v primer in ni spoštovala temeljne pravice do pravične sodbe. Poleg tega mu ni dovolila dostopa do določenih dokumentov, ki kažejo na sodelovanje med tožilstvom, sodiščem in pravosodnim ministrstvom. Prizivno sodišče je sicer kasneje pritrdilo prvi sodbi.

Nesrečo zobate žičnice, v kateri je 11. novembra 2000 umrlo 155 smučarjev, naj bi povzročil eden od grelnikov v vagonu. Požar je preživelo le 12 ljudi.

Svojci hočejo najti krivce
Junija 2008 je sicer prišlo do dogovora o odškodnini s preživelimi nesreče in svojci žrtev, po katerem bodo upravičenci dobili skupno 13,9 milijona evrov odškodnine. Toda že tedaj je nekaj tožnikov napovedalo, da bo nadaljevalo pravne postopke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.