Svet
50 ogledov

Kar dve tretjini Evropejcev športno nedejavni

vadba, telovadba, gibanje Žurnal24 main
Po zadnji raziskavi Eurobarometra se kar 59 odstotkov Evropejcev zelo redko ali nikoli ne ukvarja s športom. V Sloveniji smo po dejavnosti razdeljeni na pol.

Raziskava je namreč pokazala, da je v Sloveniji 49 odstotkov športno nedejavnih, medtem ko se vsaj enkrat na teden rekreira ali ukvarja s športom 51 odstotkov Slovencev.

Severnjaki športno dejavnejši

Največ pomena športnim dejavnostim namenjajo severne države, kjer so ljudje telesno aktivnejši kot na jugu in vzhodu. Na Švedskem je kar 70 odstotkov vprašanih izjavilo, da se vsaj enkrat na teden ukvarjajo s športom, sledijo jim Danci, Finci, Nizozemci in Luksemburžani. Po drugi strani pa se v Bolgariji kar 78 odstotkov vprašanih nikoli ne rekreira, podobna statistika je tudi na Malti, Portugalskem, v Romuniji in Italiji.

Evropa napoveduje programske spodbude

"Rezultati raziskave potrjujejo, da je treba več ljudi spodbuditi, da postaneta šport in telesna dejavnost del njihovega vsakdana. To je bistvenega pomena, ne samo za zdravje, dobro počutje in vključevanje posameznikov, ampak tudi zaradi velikih gospodarskih stroškov, ki jih prinese telesna nedejavnost," je rezultate raziskave komentirala komisarka, pristojna za šport, Androulla Vassiliou in zagotovila, da bodo na evropski ravni s pomočjo programov intenzivno spodbujali javnost k večji dejavnosti. Komisija že intenzivno načrtuje evropski teden športa, prav tako pa nov program Erasmus+ letos prvič vključuje tudi projekte, ki spodbujajo šport.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.