Svet
5 ogledov

Kar trije planeti podobni Zemlji

Gliese 667C Evropski južni observatorij
Teoretično bi bilo na treh treh planetih mogoče življenje.

Ti trije planeti so sicer del skupine planetov, ki krožijo okoli Gliese 667C, ene od treh zvezd, ki so od Zemlje oddaljene približno 22 svetlobnih let in se nahajajo v ozvezdju škorpijona.

Planeti okoli zvezde krožijo v tako imenovani "coni Zlatolaske", se pravi na razdalji od zvezde, na kateri so temperature ravno pravšnje, da lahko obstaja voda v tekoči obliki in posledično življenje.

Super Zemlje

"Presenetljivo je, da smo našli bližnjo zvezdo, okoli katere na za življenje ugodni razdalji kroži toliko planetov," je dejal astronom z Univerze Washington Rory Barnes.

Te tri planete so astronomi poimenovali "super Zemlje", saj so relativno majhni v primerjavi z velikani oziroma planeti, ki ležijo izven Osončja. Gre pa za prvi primer, da so v enem odkritju našli toliko super Zemelj.

A znanstveniki še niso uspeli potrditi, ali gre za kamnite planete ali plinaste, na katerih načeloma zaradi strupenih plinov življenje ne more obstajati. "Pri teh treh planetih so velike možnosti, da imajo trdno površino in morebiti atmosfero, podobno Zemljini," je še dejal Barnes.

Komentarjev 2
  • ghz891 08:59 26.junij 2013.

    Si pozabil tablete danes vzet?

  • Boschtjan Zupanchich 21:55 25.junij 2013.

    Bedaki nesposobni !!! jaz Imam Zanesljive Podatke, kako nam nasa in podobne vladne organizacije ( beri bande) Prikrivajo Podatke, da So na Vseh Planetih in Celo na nekaterih Lunah Prebivalci Podobni Nam !!! No, na naši Luni so veliki do ...prikaži več 60 Cm, in so Poseljeni na Oni Strani , ki je Večno Obrnjena Stran od Zemlje . Lp + #