Svet
7 ogledov

Karadžić: Morali bi me nagraditi

Karadžić je mnenja, da bo proces proti njemu nepravičen. AFP
Ob začetku dokaznega postopka obrambe pred sodiščem v Haagu se je Radovan Karadžić označil za blagega človeka, dovzetnega za druge, ki bi moral biti za svoja dobra dela nagrajen, ne pa da mu sodijo. Začel se je tudi postopek proti Goranu Hadžiću.

67-letni Radovan Karadžić, nekdanji vodja bosanskih Srbov, se je pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu označil za "blagega in strpnega moža z veliko sposobnostjo razumeti druge".

Znova je zanikal vse obtožbe na svoj račun in zatrdil, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi preprečil vojno in zmanjšal trpljenje ljudi. "Namesto da sem tu kot obtoženec, bi moral biti nagrajen za vse dobro, kar sem storil," je še dejal.

Nekdanji predsednik Republike srbske je sicer v Haagu obtožen genocida, zločinov proti človečnosti in kršitev pravil vojskovanja v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995. Sodni proces proti njemu se je začel leta 2009, pred sodiščem pa se brani sam. Za predstavitev dokazov je sodni senat Karadžiću odobril 300 ur, kolikor jih je imelo na voljo tožilstvo.

Hadžić naj bi vedel in celo odobril mučenje Nesrbov

Prav tako danes se je z nastopom tožilca Douglasa Stringerja v Haagu začelo sojenje Goranu Hadžiću, ki je obtožen zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v vzhodni Slavoniji v letih 1991–1993. V prvem nastopu pred sodiščem 24. avgusta lani se je izrekel za nedolžnega po vseh točkah obtožnice.

Stringer je v uvodni besedi med drugim opisal, kako so v centru za urjenje vojakov v Erdutu, ki je služil kot sedež srbske prostovoljne garde pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana, 9. novembra 1991 mučili in ubili Franja Papa, njegovega sina Mihajla ter še devet ljudi, Hrvatov in Madžarov. Nekaj dni pozneje so bili ubiti še Franjeva soproga Julijana in njun sin, potem ko je Julijana začela spraševati po izginulem soprogu in sinu.

Opisal je tudi dogodek v Lovasu, ko so kakih 50 nesrbskih zapornikov prisilili, da hodijo po polju, na katerem so srbske sile pred tem nastavile mine. Potem ko je eksplodirala prva mina, so začeli nanje streljati. Ubitih je bilo 21 Hrvatov, drugi so bili ranjeni.

Hadžić, ki je bil takrat na čelu vlade Srbske avtonomne pokrajine Slavonija, Baranja in zahodni Srem (SAO SBZS), je po Stingerjevem mnenju vedel za te incidente in ni storil ničesar, da bi jih preprečil – še več, te zločine naj bi odobril.

Po uvodni besedi bo tožilstvo začelo zaslišanje 85 prič, za kar je namenjenih 175 ur.

Komentarjev 4
  • privat 11:51 23.januar 2013.

    tako nagrado bi moral dobiti...imaš prav !! Dati ga kateremu otroku ,ki je izgubil vso družino zaradi njegovega povelja...Ali da neguje psihične bolnike ...samo stari pr..dec ni za nič več ,kakor metek v čelo

  • linka 15:42 16.oktober 2012.

    ja nagradite ga z šusom v glavo ! kaj si sploh upa ?

  • wester62 15:34 16.oktober 2012.

    ja,dajte mu nagrado. nagrada pa je izročitev njega v roke vsem tistim katerim je pobil najdražje. to bi bilo za njega najpravičnejša nagrada.