Svet
26 ogledov

Karadžić po genocidu obiskal Srebrenico

Ratko Mladic Radovan Karadzic Reuters
Nekdanji telesni stražar Radovana Karadžića je pred haaškim sodiščem povedal, da se je osumljenec za vojne zločine mesec po genocidu v Srebrenici tam udeležil nekega pravoslavnega obreda.

O tem je v Haagu pričal Nebojša Ristić, ki je bil za varovanje Karadžića zadolžen do leta 2000 kot uslužbenec ministrstva za notranje zadeve Republike srbske.

S Karadžićem sta se v Srebrenici mudila avgusta leta 1995, torej kmalu po genocidu. Karadžić naj bi takrat po njegovem pričanju obiskal še pravoslavno cerkev, ki naj bi bila popolnoma uničena, med vojno pa naj bi jo, preden so mesto z genocidom vnovič "osvojili" Srbi, uporabljali kot hlev.

Mladića bo branil Rus

Odvetniško ekipo nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića pred haaškim sodiščem bo vodil ruski mednarodnopravni strokovnjak Aleksander Mezjajev, danes navaja srbski časnik Blic. Ruski odvetnik je sicer pred leti v Haagu že sodeloval kot pravni svetovalec nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, povzema STA.

Mezjajev, profesor mednarodnega prava na državni fakulteti v Moskvi, je po poročanju Blica tudi v svetovalni ekipi srbskega radikalca Vojislava Šešlja, ki se sicer pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije brani samostojno, tako kot se je tudi Milošević.

Za zdaj so stroški Mladićeve obrambe odprti. Mezjajev naj bi za svojo uro dela računal 90 evrov, še 80 evrov pa za uro svojih pomočnikov, navaja Blic. Kot je dejal Šaljić, naj bi del stroškov obrambe krilo sodišče, za drugi del pa bodo zaprosili Srbijo.

Komentarjev 1
  • privat 21:14 06.julij 2011.

    kaka je to vojska..vojska morilcev??Ta srbija ima tumor v genih