Svet
4 ogledov

Karadžić sodišču: Nisem kriv!

Čeprav naj bi se Karadžić s Holbrookom dogovoril o imuniteti, so pri njegovi are AFP
Radovan Karadžić, ki se do zdaj pred haaškim sodiščem ni želel izreči o krivdi, je v dopisu sodišču zavrnil vse obtožbe na svoj račun.

Nekdanji vodja bosanskih Srbov je zavrnil vse obtožbe za vojne zločine in genocid med vojno v BiH, za katere ga bremeni obtožnica. V danes objavljenem dopisu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Karadžić zapisal, da bo njegova obramba na sojenju, ki se bo predvidoma začelo avgusta letos, temeljila na tem, da ni nikoli "načrtoval, spodbujal, ukazal, storil ali na kakršenkoli drug način podpiral nobenega od zločinov iz obtožnice". Haaški obtoženec vztraja, da ni kriv po nobeni točki obtožnice in bo, glede na dopis, izpodbijal celotno obtožnico. Karadžić je še zapisal, da "želi imeti sojenje, utemeljeno na spoštovanju načel, ki tožilstvu nalagajo, da mora svoje trditve dokazati zunaj vsakega razumnega dvoma".

Sodišče ga je zabeležilo, kot da je nedolžen
Nekdanji predsednik Republike srbske in eden od glavnih haaških obtožencev, ki je bil aretiran julija lani v Beogradu, potem ko se je več kot desetletje skrival, se do zdaj pred sodiščem ni želel izreči o krivdi po 11 točkah obtožnice, zato je sodišče v skladu s pravili v svojih spisih zabeležilo, da se je izrekel za nedolžnega.

Pred kratkim je Karadžić haaško sodišče zaprosil, naj postopek proti njemu ustavi, saj naj bi mu dogovor iz leta 1996 s takratnim posebnim ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom zagotavljal imuniteto. V skladu z dogovorom, ki ga Holbrooke, zdaj posebni odposlanec za Afganistan, ostro zanika, naj bi se Karadžić umaknil s čela Republike srbske in javnega življenja, v zameno pa naj se mu ne bi bilo bati sodnega preganjanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.