Svet
10 ogledov

Karadžić zahteva Tuđmana

Žurnal24 main
V Haagu se nadaljuje sojenje Radovanu Karadžiću. Na današnjem zaslišanju je zahteval, da na sojenje privedejo Tuđmanovega sina, nekdanjega šefa hrvaške obveščevalne službe.

Radovan Karadžić zahtevo podkrepi s trditvami, da je bil Miroslav Tuđman, sin zdaj že pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, seznanjen s tihotapljenjem orožja prek Hrvaške. Med letoma 1992 in 1995 naj bi orožje prek ozemlja Hrvaške tihotapili bošnjaškim silam v Bosno in Hercegovino. Hrvaška naj bi orožje uvažala iz Irana in drugih muslimanskih držav.

Na ta način naj bi bošnjaške sile – kot poudarja Karadžić – dobile več sto ton orožja, katerega velik del naj bi končal tudi na območju Srebrenice. Uporabljali naj bi ga za napade na srbske civiliste, zaradi česar je on sam – kot trdi – marca 1995 izdal ukaz za odbijanje takšnih napadov.

Karadžić se sklicuje na poročilo ameriških varnostnih služb, po katerem naj bi Peter Galbraith ob odobritvi Billa Clintona Hrvatom dovolil uvoz orožja iz Irana in tudi njegov transport v Bosno in Hercegovino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.