Svet
18 ogledov

Karamarko je odstopil

hrvaški sabor Pixsell
Tomislav Karamarko je odstopil z mesta podpredsednika hrvaške vlade. K odstopu je pozval tudi premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika Boža Petrova.

Karamarko je dejal, da je njegov odstop posledica odnosov v vladi in ni povezan z ugotovitvijo komisije, da je bil v navzkrižju interesov. Ponovil je, da ni bil v navzkrižju interesov ter napovedal, da bo zadoščenje poiskal na sodišču.

Komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je namreč odločila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.  

Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov  je pripravljen odstopiti s položaja v vladi in tako "plačati ceno", če bo HDZ umaknil svojo zahtevo za glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću. V primeru, da bo izglasovana nezaupnica Oreškoviću, so poslanci Mosta za predčasne volitve. "Za nas obstajata le dve opciji, vlada na čelu z gospodom Oreškovićem ali nove volitve," je dejal Petrov. 

"Hrvaška nima časa. Verjamem, da bosta Domoljubna koalicija in Most vložila dodatne napore in presegla razlike ter da se bodo napetosti pomirile," je dejal Tihomir Orešković. Izrazil je prepričanje, da bo obstoječa vlada po stabilizaciji nadaljevala z izvajanjem številnih sprememb, ki jih je tudi napovedala v interesu državljanov

Prepričan, da bo izglasovana nezaupnica

Karamarko je potrdil, da bodo v četrtek odločal o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ. Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bo pomenilo tudi padec vlade.

Predsednik HDZ je danes tudi izrazil prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo podprla mandatarja za prihodnjo hrvaško vlado in finančnega ministra Zdravka Marića. Opozicija zahteva čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve.

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 1
  • dragec 19:06 15.junij 2016.

    Kurvež - politik, poglejte kako seksi drugo ženo ima (Ana Karamarko)