Svet
15 ogledov

Karamarko napoveduje oblikovanje večine

Orešković Anže Petkovšek
Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je napovedal, da bo stranka HDZ v parlamentu oblikovala novo, kakovostno večino.

"Imamo predispozicije za novo oblikovanje," je dejal Tomislav Karamarko in dodal, da je cilj HDZ kakovostna večina, saj se situacija, v kateri se je znašla Hrvaška, ne sme ponoviti. Zaradi dosedanjih nesoglasij je zavrnil možnost nadaljnjega sodelovanja z Mostom neodvisnih list.

Predsedstvo HDZ, ki se je sešlo danes pred glavnim odborom stranke, je po Karamarkovih besedah razpravljalo tudi o možnosti, da bi on odstopil s položaja podpredsednika vlade, k čemur ga je v petek pozval premier Tihomir Orešković, a so sklenili, da tega ne bodo storili, ker da je HDZ že prevečkrat popustil.

Stranka vztraja pri stališču, da Orešković ne uživa več podpore HDZ. Najverjetneje bodo zahtevali glasovanje o nezaupnici premierju. Predlog lahko zahteva najmanj petina ali 31 saborskih poslancev. Domoljubna koalicija na čelu s HDZ ima 58 poslancev.

Za situacijo okrivil Karamarka

"Hrvaška je danes v podrejenem položaju samo zaradi enega človeka, človeka, ki ji je v breme in jo je vzel za talca, to je Karamarko, ki ima politično odgovornost," spletni portal index.hr navaja Boža Petrova. Dodal je, da Most ne bi bi hotel še naprej sodelovati v vladi s HDZ, tudi če bi Karamarko to želel. "Mi smo Hrvaško vedno imeli v srcu, ne v žepu," je poudaril Petrov.

Več opozicijskih strank je pozval k čim prejšnjim parlamentarnim volitvam, ker pričakujejo, da bo Karamarko poskusil pridobiti priložnost, da poskuša kot bodoči mandatar oblikovati novo vlado. 

Premier podpredsednika pozval k odstopu 

Orešković je Karamarka in Petrova pozval k odstopu, potem ko je njun spor začel ovirati delo vlade. Spor se je začel, ko ministri Mosta niso podprli Karamarka v zvezi z zahtevo opozicije o glasovanju o njegovi nezaupnici zaradi afere s poslovanjem njegove soproge z lobistom madžarskega Mola.

Orešković je v petek ocenil, da je njun spor postal preveliko breme za vlado in Hrvaško. Poudaril pa je, da sam ne namerava odstopiti s premierskega položaja.

 

 
Komentarjev 1
  • dragec 11:03 05.junij 2016.

    Oreškovič, pusti to fašistoidno (ustaško) bagro in lepo za vedno odidi v Kanado